Medische Zending heeft 60 gezondheidsassistenten nodig
27 Mar 2013, 07:30
foto
Directeur Edward van Eer van de Medische Zanding feliciteert een van de gezondheidsassistenten met het behalen van het diploma. (Foto: Raoul Lith)


De Medische Zending Primary Health Care Suriname is blij met tien gezondheidsassistenten die hun diploma behaald hebben. Zij zijn dinsdag beëdigd door minister Michel Blokland van Volksgezondheid. Hoe blij directeur Edward van Eer ook is hiermee, het is volgens hem "een druppel is op de gloeiende plaat".

Van Eer zegt aan Starnieuws dat er veel meer gezondheidsassistenten nodig zijn vanwege de uitbreiding van de taken bij Medische Zending. “Een ideale situatie zou zijn als er zestig gezondheidsassistenten ready waren”, verzucht Van Eer. De minister geeft de nieuwe gezondheidsassistenten een steun in de rug. “Jullie zijn de eerste daar ter plekke als er een beroep wordt gedaan, jullie zijn de frontlinie”. Hij benadrukt dat de medewerkers geen vrees moeten hebben voor de hobbels op hun pad en ook geen twijfels in hun beslissingen.

Bevorderen gezondheid
Van Eer zegt dat het nieuwe beleid gericht is op bevorderen van de gezondheid in plaats van “zieke mensen beter maken”. Op alle poliklinieken in het binnenland wil de Medische Zending tenminste twee gezondheidsassistenten hebben. Zij mogen op de poliklinieken waar ze gestationeerd zijn, onderzoeken verrichten en analyses doen. Als de mogelijkheid bestaat kan er eventueel een diagnose worden vastgesteld. Er mogen dan ook medicijnen worden voorgeschreven. Van Eer zegt aan zijn medewerkers dat ze problemen gaan signaleren in de dorpen. “Die gaan jullie samen met de gemeenschappen moeten oplossen. Jullie rol is een andere dan van de gewone verpleegkundige in Suriname”, legt de directeur uit.

De opleiding tot gezondheidsassistent duurt vier jaar en heeft een lbgo diploma als basis. Er zijn momenteel ongeveer 120 gezondheidsassistenten. Zij moeten tegen stress kunnen en zijn vaak voor langere tijd weg van hun familie en de stad. Er zitten meer vrouwen dan mannen op de opleiding tot gezondheidsassistent.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May