Martelly: Haïtianen in Suriname niet in crimineel circuit
26 Mar 2013, 04:00
foto
De staatshoofden Michel Martelly en Desi Bouterse inspecteren de erewacht op de luchthaven. (Foto: Raoul Lith)


De Haïtiaanse president Michel Martelly is blij dat hij van zijn ambtgenoot Desi Bouterse heeft vernomen dat zijn landgenoten in Suriname zich niet in het criminele circuit bevinden. Zij werken heel hard en willen verder integreren in de samenleving.

Martelly zei dit maandagavond op een persconferentie op de Johan Pengel luchthaven, kort voor vertrek naar zijn land, na een driedaags bezoek. De Haïtiaanse gemeenschap gaf tijdens een ontmoeting met hem zaterdag op Jarikaba aan dat er hard gewerkt wordt voor het geld. Zij onderhouden met wat ze verdienen behalve hun gezin in Suriname, ook familie in Haïti.

Goede behandeling
"Toen ik aankwam in Jarikaba werd er geroepen: 'Martelly, Bouta, Martelly, Bouta", zei het staatshoofd van Haïti. Martelly vroeg aan zijn landgenoten 'wie Bouta' is. Toen kreeg hij te horen dat het om de president van Suriname gaat. Het staatshoofd zei dat de Haïtiaanse gemeenschap hier veel waardering heeft voor president Bouterse. Zij zijn ervan overtuigd dat hun problemen gauw opgelost zullen worden.

Martelly heeft zich ervan overtuigd dat zijn landgenoten goed worden behandeld in Suriname. President Bouterse bevestigde ook dat het probleem van het in orde maken van verblijfsvergunningen van personen die allang hier wonen, met prioriteit aangepakt zal worden. Haïti zal een consulaat vestigen in Paramaribo terwijl Suriname ook een post zal openen in Port-Au-Prince. Op die manier zullen visa aangelegenheden en andere zaken effectief worden aangepakt.
Ook de vliegverbinding tussen Suriname-Haïti-Miami staat hoog op de agenda van Martelly. Hij legde uit dat goederen bestemd voor zijn land, via Miami daar aankomen. Martelly, die ook voorzitter is van de Caricom, benadrukte dat de landen uit de regio meer met elkaar moeten samenwerken en niet de fouten moet maken die Europa heeft gemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May