Cassave-opkoop alleen bij gecertificeerde planters
25 Mar 2013, 20:00
foto
Een geslaagde ontvangt haar certificaat uit handen van de onderdirecteur van het Directoraat Landbouw, Soeresh Algoe. (Foto: Marvin Moesan)


Ongeveer 85 personen die de training 'Cassave-aanplant' in het district Para hebben gevolgd, ontvingen in het afgelopen weekend hun certificaat. Zij hebben de training die gegeven is door het Directoraat Landbouw van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met succes afgerond. Volgens Robert Power, aandeelhouder van de cassavefabriek Innovatie Agro Processing Industries N.V. (IAP), zal er alleen van gecertificeerde ondernemers cassave worden opgekocht.

Landelijk zijn er 743 kleine ondernemers getraind om cassave bestemd voor de cassavefabriek te planten. Volgens onderdirecteur van het Directoraat Landbouw van LVV, Soeresh Algoe moet de cassave volgens plantprotocollen worden verbouwd. Planters worden daarin getraind en begeleid door het directoraat. Deze protocollen zijn van belang om ziekten en plagen te voorkomen bij de productie. Verder moet het product van de fabriek ook van hoge kwaliteit zijn voor fabriekscertificatie en voedselveiligheid.

Contract
Ondernemers moeten produceren volgens de vereisten en standaarden van de fabriek. Algoe zegt dat het belangrijk is voor de ondernemers om te weten dat plantmateriaal, werkvariëteit, de hoeveelheid van cassave-opkoop en de afnemersprijs, niet voor de rekening is van LVV, maar van IAP. Training en begeleiding zijn in deze, de verantwoordelijkheid van het ministerie. LVV zal nagaan hoeveel van de getrainde ondernemers daadwerkelijk een contract tekenen met IAP en daarna een evaluatie doen. Indien de behoefte bestaat, zullen er meerdere trainingen volgen.

IAP werd op 19 december geopend. Volgens Power zullen de machines in juni beginnen te draaien, wanneer de eerste oogst van de gecertificeerde planters in het inheemse dorp Matta binnen is. Intussen is een variëteit plantmateriaal geïmporteerd, die eerst door de fabriek uitgeprobeerd zal worden op kwaliteitswaarde. Daarna zal die afgeleverd worden aan ondernemers, zodat zij een grotere productie hebben op hetzelfde areaal, waarop zij eerder met andere stokken hebben geplant. Intussen mogen gecertificeerde planters andere variëteiten witte cassave planten, zegt Power.

Marvin Moesan
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May