Martelly belooft consulaat Haïti in Paramaribo
23 Mar 2013, 12:30
foto
De Haïtiaanse president Michel Martelly tussen zijn landgenoten in Jarikaba. (Beeld: René Gompers)


President Michel Martelly heeft de hoge verwachtingen die zijn landgenoten van hem hadden, waargemaakt op Jarikaba vandaag. "Er komt uiterlijk eind april een consulaat van Haïti in Paramaribo. Ook een Surinaams consulaat zal in Port-au-Prince worden geopend.

De ministers van Buitenlandse Zaken van beide landen zullen zich ook sterk maken om de documenten van de Haïtianen in orde te maken. De verblijfsdocumenten van personen die zelfs 36 jaar hier wonen, zijn niet in orde. Martelly benadrukte wel dat hier geen misbruik van gemaakt mag worden. De mensen moeten aantonen dat zij lange tijd in Suriname zijn en ook werk hebben.

Midden tussen volk
Martelly legde de Haïtianen uit dat er veel wordt gedaan om het leven van het volk in eigen land dragelijk te maken. Vooral scholing van kinderen is belangrijk. Door gebrek aan geld kunnen nog niet alle kinderen gratis onderwijs genieten. Ook de wederopbouw van het land na de verwoestende aardbeving van 2010, wordt versneld aangepakt. Het Haïtiaanse staatshoofd benadrukt dat hij midden tussen het volk is er alles aan doet om het beter te laten gaan in het land.

Namens de Haïtiaanse gemeenschap sprak Jean Joseph lovende woorden uit aan het adres van de president. "Een lang gekoesterde droom is werkelijkheid geworden. Wij zijn u dankbaar dat u tot naar Jarikaba bent gekomen om ons te ontmoeten. Om te zien hoe wij werken en wonen", zei Joseph. Hij benadrukte dat de Haïtianen in Suriname heel hard werken. Dit kan bevestigd worden door de Stichting Behoud Bananensector Suriname en de autoriteiten. Hij wees ook de sterke band die er is met de familie in Haïti. "Wij missen onze familie elke dag".
Districtscommissaris Aroenkoemar Ramdhani bevestigde in zijn welkomstwoord dat de Haïtianen geïntegreerd zijn in de samenleving en heel hard werken. Hij sprak zijn solidariteit uit met het Haïtiaanse volk dat het moeilijk heeft.

Vanessa Sacco & René Gompers
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May