Ingezonden: Minimumloon SRD 3 per uur niet aantrekkelijk
22 Mar 2013, 04:00
foto


Indien het Tripartiet Overleg (TO) meegaat met het voorstel van het bedrijfsleven om SRD 3 per uur te hanteren voor verrichte arbeid, kan dit voor funeste gevolgen zorgen in de private sector. Er zal zoveel als mogelijk rekening moeten worden gehouden met bepalingen van de Arbeidswetgeving waaronder de arbeidstijden. Daar er gesproken wordt over een conceptwet, kunnen voorstellen uit de samenleving en suggesties van het Arbeidsadviescollege meegenomen worden. Het is niet bekend in hoeverre in TO-verband rekening is gehouden met de artikelen 3 en 4 de Arbeidswet van 1963. Deze artikelen geven aan dat de normale werktijd is maximaal 8 1/2 uur per dag of 48 uren per week voor een werknemer. Voor bewaking en bewakings-gerelateerd werk is dat respectievelijk 12 uur per dag of 72 uren per week en 10 uur per dag of 60 uren per week.

Scheve loongroei
Uitgaande van het bovenstaande zou een werker na maximaal uren arbeid per week te hebben verricht aanspraak maken op 48 X SRD 3 = SRD 144. Een bewaker plus kan 60 x SRD 3 SRD 180 en een volledige bewaker 72 x SRD 3 SRD 210 per week toucheren. Het is alom bekend dat in werkelijkheid werkgevers voor technische beroepen veel meer uitbetalen dan mijn berekening. Het minimum zou pas gelden voor een nieuwe kracht als laagste salaris. Een arbeider (geen bewaker) gaat niet willen arbeiden voor SRD 144 per week, terwijl hij zittend SRD 210 per week kan ontvangen.

Het zal mij ook niet verbazen dat werkgevers zullen pleiten om de verschillende functiegroepen te identificeren in private sector en per groep minimumloon vast te stellen. Op deze wijze zullen arbeiders niet gedemotiveerd raken om bepaalde functies te mogen bekleden binnen bedrijven. De overheid moet zich hiermee haasten, want zij heeft voor haar werkers het Fiso geïmplementeerd. Elk salaris is gekoppeld aan een bepaalde functie. Als er rekening wordt gehouden met de verschillende functiegroepen is de kans groot dat de meest kwetsbare werkers zoals domestic workers met een hongerloon moeten zien uit te komen. Het TO zal bij de vaststelling van minimumloon moeten letten op de aard van de werkzaamheden en de soort onderneming om te komen tot een bevredigend loon.

Samie Ramjiawan
Ex-hoofd van de Arbeidsinspectie
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May