Schoolkinderen kruipen door het oog van een naald
19 Mar 2013, 10:15
foto


Leerlingen die op weg waren van Phedra naar hun school in Brokopondo Centrum zijn door het oog van een naald gekropen. De motor van de schoolbus waarin ze zaten, viel uit, waarna het voertuig over de kop is geslagen. De begroeiing langs de weg heeft voorkomen dat de bus de ravijn in is gegaan. Het ongeval vond plaats in een gevaarlijke S-bocht met aan beide kanten ravijnen op de weg naar Afobakka, ongeveer 1,5 kilometer voor Brokopondo Centrum.

De kinderen zijn er met de schrik vanaf gekomen. “Dat is alleen te danken aan de Almachtige,” barst fractieleider Ronny Asabina van de BEP uit tegenover Starnieuws. “De kinderen worden vervoerd in bussen die totaal niet voldoen, in gammele, ze moeten staan en worden volgepropt in de bus.” Een ambtenaar op het districtscommissariaat van Brokopondo Centrum zegt: “ze worden vervoerd als haringen in een ton.”

Asabina is niet te spreken over de situatie. Hij heeft vaker het schoolvervoer in het district aan de kaak gesteld, zowel in het parlement als bij minister Shirley Sitaldin van Onderwijs en Volksontwikkeling. “De minister neemt niet eens de moeite om te antwoorden op mijn vijf pagina’s tellende brief en in het parlement zwijgen ze erover.” Hij heeft herhaaldelijk gewezen op de levensgevaarlijke toestanden die zich voordoen bij het vervoeren van de leerlingen. Zo worden de leerlingen die naar de stad moeten, vervoerd samen met andere volwassen passagiers. “De kinderen worden gemolesteerd in de bus en niemand doet iets.”

Traumatisch
De BEP-fractieleider heeft zelf met de ondernemers gesproken die het schoolvervoer onderhouden. Ze hebben aangegeven dat ze te weinig krijgen om de bussen te onderhouden, vandaar het krakkemikkig vervoer. Sommige van de bussen zijn niet eens gekeurd. Asabina heeft de ondernemers erop gewezen dat ze spelen met mensenlevens. “Vandaag is de motor uitgevallen, wachten we op het volgende ongeval?”

Het kan er bij de parlementariër niet in dat er adhoc maatregelen worden genomen. “Pas als er iets ergs gebeurd, worden voor het moment maatregelen getroffen. Maar moeten we wachten op ernstige ongevallen om in te grijpen.?” Ook het vervoer van schoolkinderen gebeurt niet correct. Asabina vindt het heel traumatisch wat de kinderen vanmorgen hebben meegemaakt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May