23-jarige voor de tweede keer achter de tralies
19 Mar 2013, 09:00
foto


De 23-jarige Leandro G. was nauwelijks drie weken uit de gevangenis of hij belandde weer achter de tralies. Hij wordt ervan verdacht inbraak gepleegd te hebben middels geweld met nog twee anderen. Daarnaast heeft hij zich ook aan heling schuldig gemaakt. Op 21-jarige leeftijd had hij al een beroving gepleegd en ging toen voor tweeënhalf jaar de bak in. Officier van Justitie, Roy Elgin, eiste een straf van vijf jaar onvoorwaardelijk. Leandro G. bleef ontkennen de daden gepleegd te hebben.

Elgin merkte op dat de slachtoffers zich vreselijk onveilig voelen. Zij zijn getraumatiseerd en hebben ook nog materiële schade opgelopen door de beroving. Daarnaast is het gedrag van Leandro G. niet gecorrigeerd. Merkwaardig was dat de verdachte geen raadsman wilde hebben en zijn zaak zelf bepleitte. De officier van justitie achtte de feiten bewezen.

Had geen keuze
Op 19 oktober vorig jaar werd een gezin in het district Wanica verrast door drie mannen, van wie één gemaskerd was. Op dat moment waren man, vrouw en hun dochter samen in de woning. Op een gegeven moment liet de man de honden uit en de vrouw maakte zich klaar om naar het werk te gaan. Opeens merkte ze op dat er iets mis was met haar echtgenoot, want zij zag een paar vreemden op het erf. Zij deed de deur van de benedenwoning gauw op slot en sommeerde haar dochter om zich schuil te houden in de badkamer.

Intussen kwam een van de mannen met haar echtgenoot naar de deur en commandeerde haar deze te openen. “Ik zag een bloedspoor op het voorhoofd van mijn man en ik realiseerde mij op dat moment dat als ik de deur niet open, dat zij mijn echtgenoot zullen vermoorden. Wat moest ik doen? Mijn dochter beschermen of mijn man? Ik deed de deur maar open en meteen werd mij gevraagd waarom ik de politie gebeld had. Ik besefte dat al onze handelingen gevolgd werden”, verklaarde de vrouw op de zitting, terwijl ze in tranen barstte.

Getraumatiseerd
De man verklaarde dat de rovers naar sieraden, geld en de kluis vroegen. De familie had geen kluis. De dieven gingen met een Ipad, een voertuig, BlackBerry, flatscreen van een computer en een bedrag van SRD 2550 ervandoor. De slachtoffers hadden de daders herkend. Ook Leandro G. werd herkend, maar hij bleef ontkennen en zei dat het allemaal nieuws voor hem was. Het wapen dat steeds op de familie gericht werd, was een jachtgeweer met een afgezaagde loop.
De slachtoffers voelen zich erg onveilig. Zij willen zelfs hun woning nu verkopen. Zij wonen afgelegen en hebben geen buren. Ook werden zij steeds bedreigd dat zij vermoord zouden worden, als ze niet zouden meewerken. De materiële en vooral de immateriële schade is erg groot.

De spullen werden doorverkocht. De Ipad werd voor een winkelier voor SRD 500 verkocht. Volgens Leandro G. had hij het apparaat voor SRD 300 gekocht en voor SRD 500 doorverkocht. Op de Ipad was dropbox geïnstalleerd en de dochter van de familie zag ineens foto’s op haar computer. De foto’s hebben zij toen voor de politie gebracht en wisten zo dat het apparaat inmiddels doorverkocht was. In zijn laatste woord zei Leandro G. “Ik laat alles aan God over”. Het vonnis in deze zaak wordt op 6 mei uitgesproken.

Wanita Ramnath
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May