Pokigron dolgelukkig met educatie centrum
17 Mar 2013, 06:00
foto
Leerlingen van VOJ-Atjoni achter de computer. (Foto: Ramon Keijzer)


De gemeenschap van Pokigron maakt flink gebruik van het educatie centrum dat in gebruik genomen is vrijdag door minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling (RO). Zaterdag hebben leerlingen van VOJ-Atjoni les gekregen in hoe om te gaan met computer en internet. Ook gezagsdragers, lokale organisaties en vrouwen worden getraind in communicatie en omgaan met elkaar.

Albert Jeroe, voorzitter van de commissie Educatie en Vorming van de Stichting Stichting Wederopbouw Pokigron (Stiwepo), zegt aan Starnieuws dat educatie basis is van de ontwikkeling. De mensen uit de omgeving zijn laaiend enthousiast en staan te trappelen om zich verder te scholen. Hij zegt dat veel hulp is ontvangen met de Alcoa Foundation, de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS), RO en Telesur.

Toegang tot ict
Minister Betterson heeft het gemeenschapscentrum, Bassia Gowtu Kutu-Wosu, overgedragen aan de bewoners van Pokigron. Bassia Gowtu heeft veel betekend voor het dorp, daarom is het centrum naar hem vernoemd, legt Jeroe uit. Het multifunctioneel centrum heeft tot doel, vorming en educatie van de lokale bevolking. Stiwepo is een samenwerking aangegaan met TAS om een E-learning center te openen. Zo hebben bewoners van het binnenland ook toegang tot de informatie, communicatie technologie (ict).

Jeroe deelt mee dat TAS twaalf computers heeft geschonken aan het centrum. Alcoa Foundation heeft een bijdrage van US$ 15.000 geleverd voor educatie en vorming. Telesur heeft gezorgd voor internetfaciliteiten. Een maand lang hoeft er niet te worden betaald. De TAS zal de rekening van een half jaar op zich nemen. Jeroe zegt dat veel steun is ontvangen van diverse instanties. Het centrum is ook goed beveiligd. De directeur van de TAS, Gwen Amelo en assembleelid Carl Breeveld (DOE) hebben de mensen ook toegesproken en uitgelegd hoe belangrijk ict is voor educatie, wanneer er goed gebruik van wordt gemaakt. "Wij zijn heel gelukkig met het educatie centrum, waarmee de basis is gelegd voor versnelde ontwikkeling", stelt Jeroe.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May