Alfonsdorp wil producten uit Paramaribo overbodig maken
14 Mar 2013, 05:00
foto
Onderminister Abigail Lie A Kwie geeft het startsein voor de bouw van de plantenkas.


Alfonsdorp Agrariërsgroep (Alfa) wil door de handen uit de mouwen te steken, voorkomen dat landbouwproducten uit Paramaribo in het district Marowijne komen. Nauwelijks een maand terug was een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op bezoek of de aspirant-boeren zijn nu zover om de eerste plantenkas te bouwen.

Onderminister Abigail Lie A Kwie van LVV heeft woensdag met het plaatsen van de eerste paal in de grond het startsein gegeven voor de bouw van de eerste plantenkas. In deze kas, zal in de pilotfase paprika, kaisoi, soepgroente en tomaten worden geplant. Binnen twee weken moet met medewerking van een bouwploeg van LVV de kas er staan. 20 april zal de ingebruikname verricht worden door LVV-minister Hendrik Setrowidjojo.

Voorbeeld
"U bent het goede voorbeeld voor de overige woongemeenschappen", prijst Lie A Kwie de boeren. Zij constateert dat de landbouwers door hun voortvarend optreden getoond hebben een wezenlijke bijdrage te willen leveren aan de agrarische ontwikkeling in Marowijne. Hierdoor kunnen zij inkomsten verwerven voor hun gezin en door te ondernemen kunnen zij anderen aan een inkomen helpen.

Lie A Kwie geeft tegenover Starnieuws aan dat zij volgens een presidentieel besluit belast is met de agrarische ontwikkeling in het binnenland. "Bij ons staat productie hoog in het vaandel en daarmee de voedselveiligheid en de voedselzekerheid van de lokale markt garanderen", zegt Lie A Kwie.
Zolang de aspiraties van de mensen passen binnen het beleid van LVV, kunnen ze altijd een beroep doen op het ministerie. In het natraject volgt op verzoek van Marijkedorp de volgende training plaats in Albina.

Plannen al klaar
"We werken snel en efficiënt", zegt Marcel Asmus, de trekker van het project. Hij deelt mee dat tien boeren reeds een bestuur hebben gevormd met als voorzitter Norman Jubitana. Het bestuur is nu bezig de laatste hand te leggen aan de statuten. Asmus verduidelijkt dat met de eerste verdiensten alle boeren een eigen plantenkas zullen hebben. Als afzet mikt Alfa op arbeiders, die nu bezig zijn met de bouw van het ziekenhuis in Albina. In een later stadium zullen groenten verkocht worden aan het ziekenhuis, Surgold in het Meriangebied en de Franse markt.

Voorzitter Jubitana zegt dat ondertussen het marktonderzoek zal worden gedaan. "In eerste instantie is onze aandacht gericht op de markt in Frans-Guyana", zegt Jubitana. "Mi lobi a sani", merkt Iwan Raghoe, LVV coördinator Binnenland op. Hij is ingenomen met de aanpak van Alfa. Hij zegt dat bij dit project het ministerie inkomt met een compleet sproeisysteem, hydrofoor, harmonicagaas en landbouwfolie, terwijl Alfa heeft gezorgd voor het houtmateriaal.
Asmus zegt dat het project aangesloten is op het waterleidingnet, maar het dorp beschikt niet continu elektriciteit. Lie A Kwie zal dit bespreken op LVV.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May