Lackin krijgt vertaalde versie verdrag Chaguaramas
13 Mar 2013, 18:00
foto
Henk Alimahomed, directeur van CRITI overhandigt het eerste exemplaar van de Nederlandse versie van het Verdrag van Chaguaramas aan minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken. (Foto: Raoul Lith)


Het verdrag van Chaguaramas over Caricom is vertaald in het Nederlands door Caribbean Regional Information and Translation Institute (CRITI). Het eerste exemplaar ontving de bewindsman vandaag uit handen van CRITI-directeur Henk Alimahomed.

Alimahomed zegt dat CRITI opgericht is op verzoek van Suriname samen met de Cariforum-lidlanden. Hij geeft aan dat alle documenten in het Engels worden opgemaakt. Omdat het vaak om technische stukken gaat, die moeilijk te begrijpen zijn, is de vertaling belangrijk voor landen die geen Engels als voertaal hebben.

Beter begrijpen
CRITI moet ervoor zorgen dat de documenten vertaald worden in de officiële talen van de Caricom, Nederlands, Frans en Portugees. Dit is nodig om de regels en afspraken beter te kunnen begrijpen voor de Cariforum-landen. Vooral ondernemers die exporteren naar de lidlanden, zijn de regels belangrijk.

Naast het verdrag van Chaguaramas is ook het boek ‘Het oog op de toekomst’ vertaald. Alimahomed vertelt dat jongeren uit Suriname ook een bijdrage hebben geleverd. Beleidsmakers kunnen zien hoe jongeren denken en hierop verder inspelen.

Een jaar geduurd
De vertaling heeft ongeveer een jaar geduurd en deskundigen van Suriname, België, Luxumburg, Frankrijk en de University of West Indisch hebben hieraan meegewerkt. De vertalers van CRITI hebben de laatste hand gelegd aan de documenten.

Door de vertaling kunnen belanghebbenden inhoudelijk meer te weten komen over het verdrag, merkt Lackin op. De bewindsman benadrukte dat verdragen met ons te maken hebben. Om te weten wat de regels en beperking zijn moet het verstaanbaar zijn. Lackin deelt mee dat binnen Caricom ook gewerkt wordt om jongeren betere perspectieven te bieden. Van Alimohamed heeft Lackin een award voor zijn bijdrage ontvangen.

Er zijn ook exemplaren uitgereikt aan de jeugdambassadeurs, Mauro Tuur, directeur Handel en Industrie, Henk Naarendorp, voorzitter van Kamer van Koophandel en Fabrieken, de ministers Lamuré Latour van Defensie en Edward Belfort van Justitie en Politie.

Urmie Panka
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April