President Bouterse: Turkije heeft Suriname veel te bieden
13 Mar 2013, 00:00
foto
Ambassadeur Errol Alibux legt in handen van president Desi Bouterse de eed af. (Foto: Raoul Lith)


De handel, import en export, woningbouw, de energiesector, van boomvezels tapijt maken. Dit zijn enkele van de mogelijkheden die Turkije aan Suriname biedt. Dit zei Errol Alibux, de niet-residerend Buitengewoon Gevolmachtigd ambassadeur van Suriname in Turkije in gesprek met journalisten. President Desi Bouterse beëdigde Alibux dinsdag in het Hoekhuis aan de Waterkant. Het staatshoofd deelde mee dat Turkije veel kan betekenen voor Suriname.

Precies 27 jaar geleden, in 1985 had Bouterse, als voorzitter van het toenmalige Beleidscentrum Alibux ook al beëdigd als ambassadeur. Toen was zijn standplaats Brasilia. Nu zal de diplomaat die in 2008 met pensioen ging en staatsadviseur is, niet-residerend ambassadeur zijn in Turkije. Alibux en Bouterse wezen er beiden op dat de ouderen plaats moeten maken voor jongeren, maar om het werk dat nu verzet moet worden, is deze bewuste keuze gemaakt. Er is iemand met ervaring en wijsheid nodig om de basis te leggen voor een intensieve samenwerking.

Veel te bieden
Vicepresident Robert Ameerali is zondag teruggekeerd van een officieel bezoek uit Turkije. Alibux deelde mee dat de eerste rapportage indrukwekkend is. Er zijn veel aanbiedingen vanuit het bedrijfsleven. Missies zijn al naar Suriname geweest om mogelijkheden tot investering te bekijken. Bouterse memoreerde dat Turkije behoort tot de G-20. Turkije is de vijftiende grote economie in de wereld en ligt strategisch in Europa met een brugfunctie naar Azië. Het land heeft een bevolking van ruim 72 miljoen mensen en heeft een bruto binnenlands product van boven de US$ 100 miljard.

Verwijzend naar het Ontwikkelingsplan haalde de president aan dat ontwikkelingsdiplomatie een belangrijke plaats heeft in het buitenlandse beleid. Hij legde uit dat Suriname zijn vleugels uitslaat. Beide landen hebben elkaar veel te bieden. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken deelde mee dat op visum-gebied alvast versoepeling komt. Veel zaken kunnen volgens hem in Paramaribo worden voorbereid, waar de standplaats is van Alibux. De regeringstop en de nieuwe ambassadeur zijn enthousiast over de band die is aangeknoopt met Turkije.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May