Suriname treedt toe tot Scheepvaartverdrag
12 Mar 2013, 20:50
foto
Minister Falisie Pinas van TCT beantwoordde vanmiddag vragen in het parlement.


Het parlement stemde vanmiddag met algemene (32) stemmen in om toe te treden tot het verdrag ‘the International Convention on Standards Training, Certification and Watchkeeping for Seafarers (STCW)’. Dit verdrag bestaat al sinds 1984 en is door vrijwel alle landen die lid zijn van de Internationale Maritieme Organisatie (IMO) getekend en geratificeerd. Suriname loopt echter achter op het aantal van 60 maritieme verdragen dat getekend moet worden. Met de STCW, ratificeert het land pas het elfde verdrag. De andere verdragen hebben allemaal te maken met maritieme gerelateerde zaken.

Het verdrag heeft als doel de binnenvaart en kustvaart op internationale standaarden te reguleren, beschermen en te bewaken. Maritiem- en scheepvaartpersoneel moet opgeleid worden volgens de standaarden van de STCW. Hiermee komt er ook meer werkgelegenheid voor Surinamers omdat zij ook op internationale vaartuigen te werk gesteld kunnen worden.

Uitvoeringswet
Nu Suriname het verdrag heeft geratificeerd, moet er gewerkt worden aan een uitvoeringswet. Deze moet binnen drie maanden af zijn. Het verdrag is pas dan van toepassing op Suriname. Minister Falisie Pinas van Transport, Communicatie en Toerisme heeft vandaag bij het verdedigen van de ontwerpwet er op aangedrongen dat snel alle wetgevingsproducten in orde worden gemaakt, waardoor het verdrag werkbaar kan zijn.

De weg is nu open om op de maritieme school in Suriname zeelieden op te leiden die voorzien worden van een internationaal geaccepteerd diploma of certificaat. Met de uitvoering en de naleving van het verdrag zal de MAS worden belast. Suriname komt nu net als alle landen die het verdrag hebben geratificeerd te staan op een zogenaamde ‘white list’ van de Internationale maritieme Organisatie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May