Delhi-verkrachter dood in cel
11 Mar 2013, 08:37
foto
Ram Singh zat met twee anderen in zijn cel in de Tihar gevangenis. (Beeld: BBC)


Eén van de zes verdachten van de beruchte verkrachting en moord op een 23-jarige studente in de Indiase hoofdstad Delhi is dood aangetroffen in de gevangenis. Zijn advocaat heeft dit bevestigd.

De politie zegt dat Ram Singh zichzelf heeft opgehangen in de Tihar gevangenis. Zijn advocaten en familie vermoeden echter dat hij is vermoord. De 33-jarige Ram Singh, was één van de vijf mannen die wordt vastgehouden in de Delhi-verkrachtings- en moordzaak. Allen ontkennen de beschuldigingen. Een zesde verdachte wordt berecht door een jeugdrechtbank.

De aanval op de student in een bus in december heeft tot grote woede geleid in India. Er waren dagenlang straatprotesten en heeft de kwestie de discussie over de behandeling van vrouwen aangewakkerd. Ram Singh zou de bestuurder van de bus zijn geweest op die fatale avond.

Grote verlegenheid
De dood van Singh brengt de autoriteiten die al onder enorme druk staan over deze zaak in grote verlegenheid, zegt BBC-correspondent Sanjoy Majumder in Delhi. Een woordvoerder van de Tihar gevangenis zegt dat Ram Singh zich vanmorgen heeft verhangen met een geïmproviseerde touw gemaakt van een deken. Het lichaam is in beslag genomen voor autopsie.

Ram Singh deelde zijn cel twee anderen. De politie heeft zijn advocaat in kennis gesteld van zijn dood. "Dit is schokkend nieuws. Er waren geen omstandigheden die erop wijzen dat hij zelfmoord zou plegen. Hij was blij met het proces, het ging vlot op," reageerde zijn advocaat. Volgens hem is er sprake van “vals spel”.

Geen zelfmoord
De vader van Ram Singh zegt dat zijn zoon zwaar gewond was aan zijn hand en zichzelf niet kan hebben verhangen. Hij merkte op dat zijn zoon in de gevangenis was verkracht door medegevangenen en herhaaldelijk was bedreigd door gevangenen en bewakers. "Mijn zoon heeft geen zelfmoord gepleegd."

Ram Singh en de vier andere volwassen verdachten - zijn broer Mukesh, Pawan Gupta, Vinay Sharma en Akshay Thakur - hebben terechtgestaan in een snelrechtbank. De zaak zou vandaag weer dienen. Beperkingen die zijn opgelegd op de verslaggeving van deze zaak, hebben tot gevolg dat er weinig details van het onderzoek openbaar zijn gemaakt.

De Tihar gevangenis is de grootste in Azië en de meest beveiligde in India. De 55-jarige instelling herbergt meer dan 12.000 gevangenen, terwijl de officiële capaciteit 6.000 is. Het complex heeft negen aparte gevangenisfaciliteiten. Vorig jaar waren er achttien doden in de gevangenis waarvan twee door zelfmoord.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May