St Geradusschool weer onder water geraakt
11 Mar 2013, 01:00
foto
Het handvat van de vloedklep, die bij vloed dicht moet zijn, is net te zien.


De Sint Gerardusschool van het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) in Albina komt maar niet uit de vicieuze cirkel van wateroverlast. De vloedklep bij het Ingi Pikinkanaal, die de ontwatering naar de Marowijnerivier regelt, is bij de springvloed van zondag open gebleven. De vorige week was dat ook al het geval.

"Ik keek machteloos toe hoe tegen 17:00 uur het rivierwater het schoolerf binnenstroomde", zegt schoolleider Joan Grep mismoedig. Starnieuws trof haar moedeloos zittend op de trap van de school in gesprek met een ouder, die poolshoogte is gaan nemen. "Ik ga spoedig contact maken met de districtscommissaris over het beschikbaar stellen van grond voor de nieuwbouw", zegt Grep vastbesloten.

Oplossing dringend nodig
Om 19:00 uur was het overtollige water nog niet weggetrokken. "Ik hoop niet dat er weer springvloed is maandagochtend, anders raken de kinderen achter", verzucht de schoolleider. "Wanneer komt er een oplossing. Het is toch erg wat er met de leerlingen gebeurt", klaagt de moeder die twee kinderen op de school heeft. Christine Sabajo, voorzitter van de oudercommissie van een cluster van de drie lagere scholen en VOJ-Albina, zegt dat dit probleem direct aangepakt moet worden. "In april krijgen we een sterkere springvloed, dan is het weer leiden in last", zegt Sabajo.

Oemar Jimidar, coördinator Suriname-Oost van het ministerie van Openbare Werken (OW), met de situatie geconfronteerd, zegt dat zeer spoedig de nodige maatregelen zullen worden genomen. Een integraal ontwateringsproject wordt nu voorbereid. "Als de klep open blijft, dan is de constructie, die is aangebracht met het DLGP 2 ontwateringsproject verkeerd", meent Jimidar.

Isaak Poetisi
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May