Column: Politieke Borrelpraat (PBR) deel 139
10 Mar 2013, 20:00
foto
Nicolas Maduro wordt ingezworen als interim-president van Venezuela. (Foto: AFP)


“Heren, ik ben echt onder de indruk, dat was me een indrukwekkende uitvaartdienst van wijlen commandante Chavez.”
“Ja, moge hij in vrede rusten, want hij heeft wel een woelig leven vol feti achter de rug.”
”Ik vond die toespraak van zijn opvolger, die Maduro, opvallend.”
“Ha, ha, alsof jij Spaans verstaat, wij kregen nog Frans en Duits op het Mulo.”
“Ik volgde hem via BBC, en daar werd vertaald.”
“En wat vond je zo geweldig aan die Maduro, die een beetje Chavez wilde spelen?”
“Nou, alvast noemde hij de overledene steevast ‘Commandante’, dus volgens mij is hij ook een militair.”
“Kan best, want Chavez heeft hem als opvolger aangewezen.”
“Gaat dat zo in een democratie?”
“Het betreft hier een volksdemocratie.”
“En die Maduro zei onomwonden dat er zoveel leugens over de ‘Commandante’ tijdens zijn leven zijn rondgestrooid en dat velen die hem zo verguisd hebben daar vredig bijeen zaten. Waarom konden zij niet zo tijdens zijn leven zijn?”
“Tja, dan moest die Commandante tijdens z’n leven niet de belangen van vooral Noord-Amerikaans oliemaatschappijen en de Venezolaanse midden- en bovenklasse hebben aangetast.”
“Hij eiste gewoon een rechtvaardiger deel van de olie-inkomsten voor het arme deel van zijn volk.”
“Ja, ja, die bekende simplistische populus-politiek: Hou de armen van geest en van portemonnee zoet met brood en spelen en dan eigen je je de bezittingen van de rijken toe in naam van dat arme volk en als je je zin niet snel genoeg krijgt, nationaliseer je andermans bezittingen.”
“Doet me aan die wilde occupenten alhier denken.”
“Ja, maar dan moesten die ‘anderen’ niet zo unwilling zijn om wat meer uit hun inkomsten, die ze vooral dankzij de armen maken, af te staan.”
“Maar het kan toch niet; ons land was één dag stuurloos alleen omdat naast de VP ook de Pres uitlandig was.”
“Echt niet; Soewarto Moestadrapeh nam één dag waar als pres.”
“Maar in de grondwet is daar niet in voorzien.”
“Is dat Baas’ schuld?”
“En als de president iemand aanwijst om een dagje het stuur even vast te houden, dan is misschien nog niet grondwettelijk, maar wel wettelijk in orde.”
“Echt spijkers op laag water zoeken van die KC.’’
“KaaCee? Is dat een nieuw fastfood djunktroepketen?”
“Nee, zuiplap, dat betekent Koloniale Club.”
“Volgens mij wilde die KC van je gewoon niet dat het Surinaams staatshoofd daar moest zijn, want Amerika had geen staatshoofd gestuurd, Holland had geen staatshoofd gestuurd en de KC als foetoebois van die machten, zou liever Winston Lakt-‘t-an-sem-laars daar hebben gestuurd.”
“Goed zo, dan was ons land geen moment stuurloos. Wat een verantwoordelijke oppositie hebben we.”
“Maar laten we eerlijk zijn; door ons staatshoofd daar te laten zijn, hebben we ons geconformeerd aan die linkse anti-westerse club daar aanwezig; zelfs die Iraniër die in ’t geniep splijtstof voor atoombommen aan het maken is, was daar.”
“Dus alleen westerse landen mogen atoombommen hebben om zo de wereld te knechten.”
“Zij weten er tenminste verantwoordelijk mee om te gaan.”
“O ja? Wie heeft dan tot nu toe als enige twee atoombommen op twee steden vol met oude mensen, vrouwen en kinderen, zonder nauwelijks soldaten, gegooid?’
“Ach man, zeur nou niet, dat was om de Tweede Wereldoorlog snel te beëindigen.”
“Kijk maar wat die Noord-Koreaan aan het doen is; die heeft straks niet alleen atoombommen, maar ook de raketten om ze tot voorbij Tokyo te schieten.”
“En ze kunnen hem en die Iraniër maar niets doen, dan alleen maar economisch boycotten en dat soort vriendje-dingen. Die mannen lachen je met je hele economische boycot uit.”
“Maar waarom willen die twee atoomwapens? Om ermee te smijten?”
“Nee mang, dan gaan ze er op den duur zelf aan. Ze gebruiken dit ultieme wapen om de oppermachtige westerse machten aan de onderhandelingstafel te krijgen om meer uit de wereldkoek te eisen.”
“Maar dat wilde Chavez ook, alleen gebruikte hij daarbij de rijke olievoorraden van zijn land als wapen.”
“En dat mocht niet, vandaar dat hij kapot moest. En daarom moest onze Pres liever niet daarheen zijn gegaan.”
“Mocht hij van de KC wel zijn gegaan als Robert Mehr-Ali inlandig was geweest en hem wel kon vervangen?”
“Nou, we hadden het niet kunnen maken om geen president te sturen. Chavez was een markant Zuid-Amerikaans staatshoofd; hij heeft niet alleen zijn land, maar ook heel Latijns-Amerika op de wereldkaart gezet. En alle Zuid-Amerikaanse staatshoofden waren er.”
“Volgens mij niet.”
“Volgens mij wel. En als komend voorzitter van een van die Latino-orga’s kon Baas het ook niet maken daar niet te zijn.”
“In dezen geef ik Winst-on-Lakky gelijk: het zou een verkeerd signaal zijn geweest als we geen pres hadden afgevaardigd.”
“Praat de KC dan niet meer over dat totaal verkeerd signaal dat onze toenmalige ministerès van Buitenlandse Zaken had gegeven toen Commandante Chavez voor een paar dagen door een legeronderdeel was afgezet.”
“Ai, dat was een blunder van de bovenste plank. A sma tak meteen in de trant van:”Ja, het is goed dat Chavez is afgezet; kies’ing mooi, hai, hai.” Dus je keurt een militaire coup tegen een wettig gekozen president goed? Mooi mang! Prompt is hij een paar dagen later weer aan de macht. Jij nu met de voorbarigheid van je KC.”
“Maar stel de KC was nu aan de macht en aan de Noordzee wordt een koning gekroond, en Pres Von Para zou gaan, VeePee Shanti zou gaan, DNA-voorie Sla-Met-grond zou gaan, ministers zouden gaan, Oranje-lovers zouden gaan om daar traantjes van emotie weg te pinken bij de herinnering aan de vergane koloniale glorie. De KLM zou goedkope ‘Kroningsretourtjes’ hebben, 500 euro met een vettige oranje oliebol met poedersuiker bestoven als gratis toetje bij die smakeloze vliegtuighap van ze, en denk je dat de KC zich dan zorgen zouden hebben gemaakt dat het land stuurloos zou zijn achtergelaten?”
“Nee, want dan stuurde de Noordzee via de KC de tent hier en niet, zoals nu de RC.”
“Wat is de RC?”
“De Revo-Club, die anti Hollandse, anti westerse club, die nu allerlei vreemde bruine, gele en zwarte mannetjes binnenhaalt om onze grondstoffen weg te eten.”
“Dus eigenlijk wordt onze politiek beheerst door het heen en weer slingeren van KC naar RC.”
“Maar dat heb je ook in Venezuela; de rechtse , pro westerse middenklasse ziet de Chavez-periode liever gauw als een gepasseerd station om af te stappen van die populistische arme-mensenpolitiek van Chavez die alleen maar tot enorme binnenlandse inflatie heeft geleid.”
“Maar je kan zeggen wat je wil, de man had aanhang onder het al die jaren door die middenklasseregiems verwaarloosde arme klasse. Nog steeds trekken tienduizenden rouwend langs zijn gebalsemd lijk.”
“Maar je maakt de armen niet rijk door de rijken arm te maken.”
“Natuurlijk niet, maar de rijken moeten wel bereid zijn wat meer af te dragen voor de minder draagkrachtigen.”
“Mooi gezegd. Wil jij, zeg maar 10 % meer belasting op je hard gewerkt duur verdiend geld betalen en dan zie je dat dat geld gaat naar arme mensen die werkschuw zijn, alleen maar kantoorbaantjes willen en maar kindertjes maken die uit jouw belastinggeld moeten worden verzorgd?”
“Maar je wil wel die arme kindertjes zo snel als mogelijk als goedkoopste arbeiders in je fabriek of business in dienst nemen om nog meer winst te maken.”
“Eh, zeg geen nonsens, ik neem geen minderjarigen in dienst.”
“Dat heb ik ook niet gezegd, maar in jouw kringen houdt men toch zo van goedkope arbeidskrachten, vandaar dat er nog steeds geen minimumloon kan komen.”
“Ach gezeur, jij met je arbeidersheilsstaat waar men de arbeiders zo vol stopt met allerlei voorzieningen dat ze steeds minder gaan produceren en toch steeds meer geld eisen.”
“Daarom: laat Baas 15.000 Filippijnen laten halen. Mijn vrouw heeft gezegd: ze bestelt meteen een dienstmeisje en een tuinman uit die groep, want ze is moe van die luie figuren die nu meer verzuimen dan wat anders, omdat ze moe zijn van het eten en feesten.”
“Maar men zegt: na Chavez zal er een nieuw tijdperk aanbreken in Venezuela.”
“Maar de dichter Alphons Levens vraagt zich af: welk nieuw tijdperk? Dat tijdperk van Chavez wás dat nieuwe tijdperk.”
“Dan bedoelt men: terug naar dat oude tijdperk, dat is dat nieuwe.”
“Intussen liggen ze daar ook overhoop met elkaar over de opvolging van Chavez; ze vinden dat Chavez door zijn ziekte nog niet was ingezworen voor een volgende termijn, dus die Maduro kan niet worden ingezworen als zijn opvolger.”
“Maar hun parlementsvoorzitter heeft Maduro intussen ingezworen als president.”
“Volgens mij is die een Chavez-man. Zag je dat hij een Venezolaanse vlaggetje om zijn bovenarm had gebonden toen hij Maduro inzwoor?”
“De aanhangers van de RC zijn meestal erg nationalistisch, terwijl die van de KC niet zo warm lopen voor nationale symbolen.”
“Kennen we hier ook. Dankzij de revo werd in 1980 weer het volkslied, nog wel het tweede couplet liefst, bij het hijsen van de vlag op school gezongen, maar dat zint velen tot de dag van vandaag niet.”
“En vele scholen hijsen wel, maar zingen niet.”
“Ik vind dat beide coupletten moeten worden gezongen, samen vormen zij het Surinaams volkslied. Niet alleen dat tweede.”
“Gelukkig durft de jongere generatie wel openlijk te pronken met truitjes met erop: I love SU en met Surinaamse vlaggetjes in hun auto.”
“Anderen hebben liever een voetbalvlaggetje van Barca of Real Madrid in hun wagen.”
“Een gezond gevoel voor de nationale symbolen is goed, maar het moet niet een overspannen gedoe worden.”
“Maar hoe zien jullie dan het opeens privatiseren van de Hakrinbank en Landbouwbank?”
“Men heeft geld nodig, dus dan verkoop je wat aandelen.”
“Maar in de pers pleit men juist voor het handhaven van de invloed van de staat in bedrijven; dat kan winstgevend zijn, zie Staatsolie.”
“Dat is dan echt maar ons enige voorbeeld. Al die andere staatsbedrijven zijn of failliet of verlieslatend, tot zelfs de SLM.”
“Ja, maar als privé-kapitaal eigenaar wordt van staatsbedrijven, zoals de Hakrinbank en de Landbouwbank, dan komt dat maar een kleine groep rijken ten goede.”
“Maar wie komen die bedrijven nu ten goede? Zijn het niet allerlei politieke non-valeurs in Raden van Commissarissen die opeens mede-eigenaartje mogen spelen en meer hun eigen belangen behartigen en daardoor de flexibiliteit van het bedrijf ernstig stagneren, dan dat zij het staatsbedrijf bedrijfsmatig helpen opboosteren zodat die een tweede en derde en vierde en vijfde Staatsolie wordt? Waarom is het na al die jaren bij maar één winstgevend staatsbedrijf gebleven?”
“Omdat steeds politieke bonzen en hun voetenjongens vooral van zulke staatsbedrijven profiteerden en deze uitholden en ze dat vaker bij Staatsolie probeerden, maar steeds daarbij gedjamd werden.”
“Melvin de Boutman stelt voor om zelfs Telesur te privatiseren.”
“Tja, wat moeten we daarvan zeggen?”
“Ergens heeft hij gelijk. Wat voor voordeel heeft de gemeenschap nu aan dat bedrijf? Steeds valt internet uit, steeds worden kabels kapot getrokken, steeds dat getreuzel met breedband en dat geruzie over de interconnectie. Steeds wordt dus de consument benadeeld omdat het bedrijf maar puffend en hijgend met allerlei bedrijfsluxe als last slingerend laag blijft vliegen, uit zichzelf maar niet hoger kan vliegen, maar anderen wel remt om hoger te vliegen.”
“Als Diel-up daar ook een gooi naar gaat doen, net zoals hij nu, zegt men, aast op de aandelen van de Hakrinbank, dan is het afgelopen met die comedie.”
“Dat kan niet, dat mag niet, stel je voor!”
“Men stelt zelfs een referendum voor in dezen.”
“Pas op dat de jarenlang getergde, uitgebuite en achtergehouden consumenten niet massaal vóór privatisering van Telesur stemmen.”
“En wattebout weer een moord op een vrouw; die vrouwenorganisaties zijn daarvoor wel opgekomen.”
“Bedoel je het geval van die vrouw die uit een wagen was gegooid en er even later weer ingesleurd werd en later is overleden?”
“Nee, ze was eruit gevallen. Zeg geen zomaar dingen.”
“Ik bedoelde die moord en zelfmoord. Die man was bij de Veiligheidsdienst werkzaam. Hij heeft zijn dienstwapen bij zijn snode daad gebruikt.”
“De oorzaak moet in de relatiesfeer gezocht worden.”
“Hoorde je het belabberd taalgebruik van die politieofficier aldaar? Ik kon er geen touw aan vastknopen.”
“Maar men doet voorkomen alsof het weer eens een moordlustige, wrede, criminele man is die een lieve, onschuldige, weerloze dame bruut heeft afgeslacht.”
“Bakra taki: waar twee vechten, hebben beiden schuld.”
“Ja, beiden schuld, ma dan ie na’f kier’a sma zo, toch? En dit is niet het eerste geval waar een manspersoon zo moorddadig tekeer is gegaan. Jullie kennen nog dat geval nog van die drie vrouwen die door zo een dolle figuur omgebracht werden, zelfs een schoolmeisje moest het ontgelden.”
“Maar deze heeft na deze crime passionele zelfmoord gepleegd, in feite heeft hij zichzelf de doodstraf gegeven.”
“Ja, zo kan je het ook zien.”
“Maar zelfs brandweerlieden verlenen tegenwoordig met loeiende sirene nog erbij taxidiensten aan illegalen.”
“Goed idee, maar dom uitgevoerd.”
“Snelle hap maken e mik’ie doe dong sani.”
“Dan beweert men dat er geen sprake is van mensensmokkel en –handel Suriname?”
“Is dat dan de reden dat politieagenten zo gewelddadig tekeer zijn gegaan tegen een gehandicapte zoon van een gerenommeerd hotelbedrijf.”
“Vreemde dingen gebeuren er; eerst die Braziliaanse die uit die auto was ‘gevallen’, waarvan d’r moeder in Brazilië allerlei rare dingen rondvertelt en daar zelfs naar de politie is gestapt, en nou dit. Er is iets gaande op dit vlak; iets is niet pluis, aan beide zijden.”
“No tak neks, dalijk komen ze ook hier binnenstormen en je tegen de vloer meppen,.”
“Hadden ze niet door dat er een veiligheidscamera aan het filmen was?”
“Maar die ene broer die wilde fotograferen, werd meteen bruut gearresteerd. Kan dat zomaar?”
“Of wilden ze juist dat alles gefilmd werd, zodat het gewezen kon worden?”
”Dat begrijp ik niet. Volgens mij hadden ze die camera echt niet door.”
“Of zoals die twee Florianen die vanachter het getint glas zijn gefilmd hoe ze bij een dame probeerden in te breken.”
“Dan heb je honden, maar je bindt ze voorin om Waterleiding en stroomopnemer op het erf te laten.”
“Ik laat niemand binnen, ik lees het getal van de meter voor ze en m’n honden zijn los.”
“Of ik geef het via internet door.”
“Maar je staat er wel goed fout bij als ze je gezicht via de media verspreiden en laten zien hoe je met tong uit de mond tevergeefs probeert een raam te forceren.”
“Ala joe mati laf joe voor eeuwig; tot je kleinkinderen gaan dit zien: ouwpa met blote borst e plei foermang.”
“Dalijk ga je horen: is stigmnatisering van een bepaalde etniciteit.”
“Denk je dat het twee Chinezen hadden kunnen zijn?”
“Wie weet maken we dat nog mee. In zo een geval dan open je je raam, da je taki: Ej, omoe, san psa? Ie las’ie winkri na dobbeltafel, da now je soekoe njang dja? Tik dja, wiep, pastj, ganggam-style: skoowtoe klap mi, skoowtoe skop mi en tjook mi, skwoowtoe srip mi ien piek-up batji.”
“Ik zeg, sopi skoowtoe mi. Heren proost.”

Rappa
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May