Nieuwe studie: Alarmerende gevolgen zeespiegelstijging
10 Mar 2013, 11:00
foto
Zeespiegelstijging zal rampzalige gevolgen hebben voor de meeste Caribische landen. (Foto: Wereldbank)


Een zeespiegelstijging van één meter door klimaatverandering zou meer dan 60 procent van het Caribisch Gebied en de zich ontwikkelende wereld kustgebieden kunnen vernietigen. Deze waarschuwing komt na een nieuwe studie van de Wereldbank.

De economische verliezen door deze zeespiegelstijging kunnen oplopen tot zo’n US$ 630 miljoen per jaar, zegt de studie. In de analyse van de Wereldbank is een verscheidenheid aan kustgebieden in 76 landen en plaatsen in gevaar. Bij de studie is gebruik gemaakt van een aantal databanken en satelliet kaarten.

Volgens de gegevens, kan ongeveer 99 procent van de watergebieden bij een stijging van een meter of minder in het Midden-Oosten en Noord-Afrika verdwijnen. Hetzelfde geldt voor 77 procent in sub-Sahara Afrika, 66 procent in Oost-Azië en 39 procent in Latijns-Amerika en het Caribisch gebied.

Verliezen verergeren
De Wereldbank zegt dat in de afgelopen jaren kustgebieden sneller dan andere ecosystemen zijn verdwenen, vooral als gevolg van grondexploitatie. Zeespiegelstijging door klimaatverandering zal deze verliezen alleen maar verergeren, zegt de in Washington gevestigde financiële instelling. Watergebieden zoals moerassen zullen onderstromen, verder landinwaarts gaan of met zout worden bedekt.

Susmita Dasgupta, een vooraanstaande milieu- econoom bij de bank, vindt de bevindingen "alarmerend, omdat watergebieden niet alleen bestaan voor de vogels en planten. Mensen zijn ervan afhankelijk voor water, voedsel, transport, en andere essentiële goederen en diensten. " Ze is de co-auteur van de studie die is uitgevoerd.

Ze zegt dat de voortvloeiende economische verliezen als gevolg van de vernietiging van de kustgebieden, zal worden aangevuld door andere kust-effecten zoals gedwongen verhuizing van mensen en infrastructuur. In een eerder studie voorspelde Dasgupta dat 60 miljoen mensen in het Caribisch Gebied en de ontwikkelingslanden zouden worden gedwongen hun huizen te verlaten als de zeespiegel met een meter zou stijgen.

(Bron: CMC)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May