Uhuru Kenyatta wint verkiezingen Kenia
09 Mar 2013, 09:35
foto
Uhuru Kenyatta heeft de Keniaanse presidentsverkiezingen gewonnen. (Foto: AFP)


Vicepresident Uhuru Kenyatta is als winnaar uit de bus gekomen van de presidentsverkiezingen die maandag zijn gehouden in het Oost-Afrikaanse land. Met een opkomst van 86% heeft Kenyatta 50% van de stemmen weten te vergaren.

Zijn belangrijkste rivaal Raila Odinga zegt dat er onregelmatigheden waren bij de verkiezingen en zal naar verwachting een aanklacht indienen. Kenyatta moet in juli voor het Internationaal Strafhof in Den Haag verschijnen voor het geweld dat na de verkiezingen van 2007 in Kenia losbrak. Hij zou de aanzet hebben gegeven tot het geweld dat zo’n 1.200 mensen het leven kostte en 600.000 uit hun huizen dreef.

Het laatste woord over de uitslag van de verkiezingen is nog niet gezegd, omdat de zijde van Odinga “niet van plan” zijn hun nederlaag te erkennen. Van de 12,3 miljoen uitgebrachte stemmen kreeg Kenyatta 6,1 miljoen. Met toeterende claxons en zang vierden zijn aanhangers vanmorgen vroeg in kleine groepen de overwinning in Nairobi.

De nieuwe gekozen president ziet zich echter geconfronteerd met moeizame betrekkingen met westerse landen. Hij zal ook de aanklacht van het Internationaal Strafhof moeten doorstaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May