Lichaam Chávez wordt 'geconserveerd'
07 Mar 2013, 20:00
foto
Aanhangers van Hugo Chávez waren zeer emotioneel bij het zien van het lijk van hun leider. (Foto: AFP)


Het lichaam van de overleden Venezolaanse president Hugo Chávez wordt na zijn begrafenis gebalsemd en tentoongesteld. Vicepresident Nicolas Maduro heeft dat bekendgemaakt. .


Het besluit weerspiegelt de enorme mensenmassa rij die de Venezolaanse leider de laatste eer komen bewijzen in Caracas, waar hij is opgebaard. Na de staatsbegrafenis morgen wordt het lichaam van Chávez verplaatst naar een nieuwe revolutionaire museum.

De 58-jarige Chávez die 14 jaar de leiding heeft gehad over de olierijke natie, is dinsdag overleden na een lange strijd tegen kanker. Meer dan twee miljoen rouwenden zijn al langs zijn lichaam geweest op de militaire academie in Caracas. Ze hebben uren in de rij gestaan om zijn stoffelijk overschot te zien in zijn doodskist.

Ceremonie als gepland
Leiders uit Latijns-Amerika en daarbuiten verzamelen zich in Caracas voor de begrafenis morgen. Volgens Maduro gaat de ceremonie zoals gepland gewoon door. Zijn lichaam zal worden gebalsemd "zoals Lenin", de Russische revolutionaire leider, en zal nog minstens zeven dagen worden tentoongesteld, voegde hij eraan toe.

De aanhangers van Chávez willen dat hij uiteindelijk wordt begraven in het nationale Venezolaanse Pantheon naast Simon Bolivar, de 19e eeuw onafhankelijkheidsleider. Chávez heeft altijd gezegd dat Bolivar zijn “revolutionaire” inspiratie was.

In de grondwet van Venezuela staat echter dat mensen alleen kunnen worden toegelaten tot het Pantheon 25 jaar na hun dood.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May