Hernieuwbare energie belangrijk bij oplossen energievraagstuk
07 Mar 2013, 07:00
foto
Idries Taus (Foto: gov.sr)


Na 11 jaar overleg tussen de Caricom-lidlanden is bij de COTED (Council for Trade and Economic Development) in Port of Spain, Trinidad & Tobago, het Energie Beleidsdocument tot stand gekomen, waarin het energievraagstuk binnen de Caricom besproken wordt. In het document komen aan de orde de energievoorziening, de betaling van de energiekosten en vervuiling door het gebruik van traditionele energiebronnen. Ministers - of hun vertegenwoordigers - van tien Caricom-landen hebben deelgenomen aan deze vergadering.

De vergadering heeft zich ook gebogen over andere verwante documenten waaronder sectoranalyse en -planning en informatiemanagement. Bijzondere aandacht is besteed aan de roadmap voor hernieuwbare energie en strategieontwikkeling. Ook de efficiënte aanwending van energie is aan de orde gesteld. Het Energie Beleidsdocument zal nu worden voorgelegd aan de bijeenkomst van de Caricom Staatshoofden die de finale goedkeuring hieraan moet geven.

Afhankelijk van import
Voor Suriname was namens de minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Idries Taus aanwezig, zegt de voorlichting van NH. Anand Kalpoe van de Anton de Kom Universiteit heeft ook in de vergaderingen geparticipeerd.

Binnen de Caricom zijn de meeste landen voor hun energievoorziening geheel afhankelijk van de import van olieproducten. Dit is een zware post op de begroting van deze lidlanden. Taus zegt dat de Caricom-landen, individueel en gezamenlijk, druk bezig zijn met het zoeken naar alternatieve oplossingen voor hun energieproblemen. Toepassing van hernieuwbare energie in diverse vormen neemt hierbij een belangrijke plaats in. Volgens hem zal Suriname binnen de Caricom een grotere bijdrage moeten leveren om het energievraagstuk te helpen oplossen, en specifieke voordelen voor het land te bereiken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May