Abop-top praat met Belfort over Gallant
06 Mar 2013, 15:00
foto
Minister Edward Belfort gisteren op weg naar De Nationale Assemblee. (Foto: Raoul Lith)


Beleidsadviseur Eddy Jozefzoon heeft de vakbeweging beloofd dat er vandaag een gesprek komt tussen de leiding van de Abop én minister Edward Belfort. In dat gesprek zal Abop-voorzitter Ronnie Brunswijk met Belfort, die door zijn partij is voorgedragen als minister van justitie en Politie, praten over de kwestie-Gallant.

Jozefzoon beloofde dit gisteren aan de vakbondsleiders, Robby Berenstein van C-47, Ronald Hooghart van de CLO en Errol Snijders van de Moederbond. Het drietal eist dat Belfort zich aan gemaakte afspraken houdt en de buiten functie stelling van vakbondsleider Gustaaf Gallant meteen ongedaan maakt. Uiterlijk morgenochtend zal de leiding van de Abop wederom een gesprek hebben met de vakbondsleiders.

Woordbreuk
Berenstein, Hooghart en Snijders togen gisteren naar het assembleegebouw om Jozefzoon te spreken die de tussenpersoon is tussen de vakbondsleiders en Belfort. De vakbondsleiders hebben samen met Jozefzoon, Marinus Bee, Alice Amafo Brunswijk de kwestie besproken. “We hebben aangegeven dat die minister zich niet heeft gehouden aan de afspraak om de buiten functie stelling in te trekken. In plaats daarvan stuurt hij een berisping naar Gallant”, zegt Berenstein aan Starnieuws. Hij legt uit dat de minister hiermee heeft bewezen dat hij niet van plan is geweest zich aan zijn belofte te houden.

Berenstein zegt dat in het gesprek tussen de vakbondsleiders en de ministers enkele weken terug Belfort zou hebben aangegeven dat hij zich gekrenkt heeft gevoeld door de uitspraken die Gallant over hem heeft gedaan. “We hebben toen aangegeven dat we niet van mening zijn dat het krenkende uitspraken waren en dat de bedoeling is geweest. We hebben toen van onze zijde namens de vakbeweging wel onze verontschuldigingen aangeboden indien dat zo zijn overgekomen. Die minister heeft toen de verontschuldiging geaccepteerd”, legt Berenstein uit.

Emotie en algemeen belang
De C-47 voorman zegt dat een berisping een typisch gevolg is op de buiten functie stelling. “Volgens de personeelswet is dit een van de gevolgen. Dit alles komt dan in het dossier van de ambtenaar, maar Gallant heeft de uitspraken gedaan als voorzitter van een bond bij de overheid. Die minister houdt er weer geen rekening mee dat hij hiermee afspraken, conventies en vakbondsrechten aan het schenden is”, zegt Berenstein.

Volgens hem blijkt dat Belfort niet in staat is zijn persoonlijke emotie ondergeschikt te maken aan het algemeen belang. “Wanneer deze zaak bij de internationale arbeidsorganisatie komt, zal niet Belfort maar de staat Suriname veroordeeld worden”, zegt de vakbondsleider.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May