Suriname op kapitaalmarkt op zoek naar US$ 500 miljoen
06 Mar 2013, 09:46
foto


Om de goudovereenkomsten met Surgold en Iamgold te financieren, gaat Suriname op de internationale kapitaalmarkt met een obligatielening van ruim US$ 500 miljoen. De overheid zal ook voor Staatsolie financiering zoeken voor geplande uitbreidingen.

Voorbereidingen voor de obligatie leningen omvatten een ‘due diligence’ om de kosten te minimaliseren en tevens het opzetten van een raamwerk voor een goede betaalbaarheid van de lening. Dit melden de Centrale Bank van Suriname (CBvS) en het ministerie van Financiën in een persbericht.

Betrouwbare bank selecteren
De lening zal als succesvol worden beschouwd wanneer het benodigde kapitaal binnen een redelijke korte termijn verkregen is en de kosten beperkt blijven, wordt gemeld in een persbericht. Een van de voorwaarden zal zijn om een betrouwbaar en gerenommeerde bank te selecteren die het proces van begin tot einde tot goed resultaat zal weten te brengen. Deze zogeheten ‘underwriter’ staat Suriname in het hele proces met juridische, marketing en financieel-technische diensten bij. Daar is meer kans van slagen op indien voor een bedrijf wordt gekozen op basis van bewezen staat van dienst, excellente internationale reputatie, geen belangenverstrengeling en een gedegen kostenvergelijking. Een transparant biedproces brengt deze elementen naar voren in een eerlijke strijd om gekozen te worden. Uiteindelijk brengt het ook meer vertrouwen teweeg bij investeerders. Dit biedproces is thans in volle gang.

Potentiële investeerders zullen de Surinaamse staatsobligatie als een aantrekkelijke en betrouwbare investering moeten gaan beschouwen. Beleggings-mogelijkheden waren vóór het aanbreken van de mondiale financiële crisis langzamerhand schaarser geworden. In de geïndustrialiseerde landen zijn de mogelijkheden vooralsnog beperkt vanwege lage economische groei en fiscale problemen. Suriname valt beter te herkennen als een sterk groeiende opkomende economie met een lage buitenlandse en binnenlandse schuld. Ook de laatste track record van stabiliteit en voortvarend macro-economisch beleid, evenals de recente internationale kredietopwaarderingen zijn gunstige factoren.

Een andere succesbepalende factor is de prijs van de lening, uitgedrukt in de te betalen rente door de Surinaamse overheid. Een zo laag mogelijke rente is uiteraard voordelig. In de achterliggende periode zijn de economische scores toegekend aan ons land door internationale organisaties sterk verbeterd, waardoor het vertrouwen is gegroeid. Hier geeft de spoedige instelling van het nationale Spaar en Stabilisatie Fonds een verdere impuls aan, daar het staat voor handhaving van strakke financiële discipline en goede betaalcapaciteit. Deze factoren worden door investeerders allemaal doorberekend wanneer zij zullen bieden op de obligatie.

Grootschalige investeringen
Staatsolie staat aan de vooravond van grootschalige nieuwe investeringen. Zij heeft een track record van goede prestaties. Desondanks zou zij als bedrijf met een minder voordelige rentevoet te maken krijgen indien zij zelfstandig de financieringsmarkt zou betreden. Door mee te liften op de soevereine lening gaan haar financieringskosten omlaag, zowel de legale en bank fees van het underwriting proces, als de toekomstige rentebetalingen. Dit heeft alles te maken met de hoge kredietwaardering van de Staat: BB- van zowel Fitch als S&P.

Voor de staat is het voordeel het kunnen plaatsen van een omvangrijkere lening waardoor een wijdere financieringsmarkt kan worden aangesproken. Investeerders zullen in de overwegingen meenemen dat zij te doen hebben met een jonge, doch sterk groeiende en hoge middeninkomens economie en een sterk en efficiënt bedrijf in de oliesector, stelt het persbericht.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May