Internationale Dag van de Vrouw (aangeboden)
06 Mar 2013, 20:00
foto


Jaarlijks wordt op 8 maart, de ‘Internationale Dag van de Vrouw’ over de gehele wereld herdacht. Deze dag is ontstaan op een conferentie voor vrouwen in het jaar 1910 in Kopenhagen. De stem van de vrouw was toen al te horen, het gevoel van ongelijkheid en onevenwichtigheid was toen al merkbaar.

Bij de herdenking van de ‘Internationale Dag van de Vrouw’ staat centraal: de verheffing van de vrouw uit haar achtergestelde positie. Het thema van de VN dit jaar is ‘Stop Geweld tegen de Vrouw’. In het jaar 2013 moeten wij, vrouwen van Suriname, als een hechte eenheid optrekken, om positieve veranderingen te bewerkstelligen, die van essentieel belang zijn voor de totale samenleving.

Wereldwijd geweld tegen vrouwen
Wereldwijd is het een dagelijks voorkomend verschijnsel dat vrouwen en jonge meisjes geweld wordt aangedaan. De Vooruitstrevende Hervormings- Partij (VHP) betreurt het ten zeerste dat in deze moderne tijd met het streven naar genderbewustheid en gender- gelijkheid, er in ons land toch een toename is te bespeuren van geweld tegen vrouwen.

Verkrachting, moord, gedwongen seks en huiselijk geweld zijn vormen van geweld die heel vaak voorkomen. Het is tijd om het geweld tegen vrouwen en meisjes te stoppen. Er dient hieraan een halt toegebracht te worden. Huiselijk geweld komt steeds meer voor in ons land. De VHP doet een dringend beroep op de gemeenschap om de vrouw, de moeder, meer te respecteren en een veel betere waardering te geven.

Achtergestelde positie
Reeds geruime tijd worden er wereldwijd acties ondernomen om de achtergestelde positie van de vrouw terug te dringen, welke nog niet naar tevredenheid is uitgevoerd. Binnen de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) is de vrouw menigmaal voorgedragen om het land te dienen als minister, ambassadeur, parlementariër, en voor andere hoge functies.

Enkele feiten over vrouwen: vrouwen vormen 50% van de wereldbevolking; vrouwen doen 66% van al het werk; vrouwen verdienen 10% van het wereldinkomen; vrouwen hebben 1% van alle bezittingen; van alle regeringsleiders op de wereld is 5% vrouw; van alle armen op de wereld is 75% vrouw; van alle analfabeten op de wereld is 66% vrouw; van alle vluchtelingen op de wereld is 75% vrouw. Hierin moet een ingrijpende verandering komen.

Gelijke kansen
Uiteraard moeten de vrouwen zelf ook gemotiveerd zijn om bepaalde posities te aanvaarden door zich waar te maken en aan te pakken, en niet te wachten op een moment dat een positie hen in de schoot wordt geworpen. Het scheppen van gelijke rechten en gelijke kansen voor iedere vrouw is van essentieel belang.

Gezien het feit dat vrouwen zich anno 2013 in snel tempo op verschillende gebieden ontwikkelen, dienen wij als partij die randvoorwaarden te creëren zodat zij de barrières kunnen doorbreken. Voorwaar een moeilijke, doch dankbare taak, om aan de vrouw eindelijk die erkenning te geven die zij verdient.

Internationale verdragen
Suriname heeft zich gecommitteerd aan verschillende internationale verdragen die de vrouw moeten beschermen tegen elke vorm van geweld en discriminatie. De regering dient erop toe te zien dat deze verdragen, met name het CEDAW verdrag en het Belem Do Para verdrag, ook daadwerkelijk worden nageleefd.

De gendercommissie van de VHP benadrukt nogmaals, dat de partij elke vorm van geweld tegen de vrouw afkeurt en voorstander is van betere bescherming van de vrouw middels goede naleving van bestaande regelgeving. De gendercommissie van de VHP tracht een evenwicht te bereiken en de zichtbaarheid van de vrouw te vergroten.

De VHP feliciteert de Surinaamse vrouw met ‘ De Dag van de Vrouw’ en richt zich op een structurele verbetering van de positie van de vrouw.

De gendercommissie van de VHP
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May