Firma Hans Singh ontevreden over farmaceutische Inspectie
05 Mar 2013, 16:00
foto
De ondernemer Hans Singh


Ondernemer Hans Singh heeft vanaf 2009 geen medicamenten kunnen importeren. Daar is hij boos over en lijdt veel schade. De firma dreigt failliet te gaan, waarbij 35 mensen op straat zullen komen te staan. Singh vindt dat Volksgezondheid hier debet aan is. Miriam Naarendorp, hoofd Farmaceutische Inspectie, om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat de ondernemer zich niet wilde houden aan de regels.

Hans Singh legde vandaag op een persconferentie in Hotel Krasnapolsky uit dat hij naar de rechter is gestapt om zijn recht te zoeken. In een vonnis van 15 juli 2010 is er een dwangsom van SRD 25.000 per dag voor het niet nakomen van het besluit van de rechter. Dit bedrag is intussen opgelopen tot SRD 66 miljoen. Hij had in 2009 medicijnen tegen kanker geïmporteerd, die niet in voorraad was. Farmaceutische Inspectie tekende de documenten niet, waardoor de distributie niet kon plaatsvinden. Singh begon een rechtszaak, maar voor de uitspraak kwam, waren de medicijnen vervallen. Deze bestelling is onder toezicht van de politie en douane vernietigd.

Geen oplossing
De importeur zegt dat hij zijn licentie voor bepaalde geneesmiddelen is kwijtgeraakt door de gang van zaken. Een concurrent importeert en verkoopt de medicijnen tegen een veel hoger bedrag.
Singh zegt alles gedaan te hebben om tot een oplossing te komen, maar hij heeft geen resultaat bereikt. Singh die al 40 jaar importeur is van medicamenten, zegt dat als er geen oplossing binnen een maand komt hij over gaat tot sluiting van zijn bedrijf. Hij heeft meerdere keren geld moeten lenen om zijn personeel te betalen en zo niet verder kan.

Naarendorp benadrukte dat het ministerie van Volksgezondheid als taak heeft om toe te zien op de kwaliteit van de dienstverlening. “Men dient zich te houden aan een de instructies”, stelt Naarendorp. De wet op geneesmiddelen moet worden nageleefd. Zij zegt dat de importeur zich niet wil houden aan instructies die gegeven wordt. Het ministerie heeft meerdere malen geholpen waar nodig maar de importeur gaat volgens Naarendorp steeds zijn eigen weg op. Voordat medicamenten besteld worden, moet er eerst toestemming gegeven worden. Naarendorp geeft aan dat de importeur in het jaar 2012 twee tot drie maal toe wel goederen heeft geïmporteerd en daar heeft hij de instructies wel opgevolgd. Singh wil met minister Michel Blokland van Volksgezondheid praten om deze zaak op te lossen.

Urmie Panka

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May