Wetsontwerp PSA voorzichtige 1e stap diasporabeleid?
05 Mar 2013, 10:00
foto
Orlando Mo-Ajok


(Aangeboden)

Ik heb als in Suriname geboren Nederlander met bijzondere interesse kennis genomen van het wetsontwerp Personen van Surinaamse Afkomst (Wet PSA). Daarbij is van belang dat in de Memorie van Toelichting (MvT) wordt gesteld dat de Wet PSA ten doel heeft om alle personen die van Surinaamse komaf zijn (bedoeld is uiteraard: vreemdelingen van Surinaamse komaf) de mogelijkheid te bieden om de relatie die tussen hen en de Republiek Suriname vanwege hun afkomst bestaat wettelijk vast te leggen. In de MvT wordt verder gesteld dat aan een persoon/vreemdeling met de PSA-status speciale rechten toegekend zullen worden. Deze zinsnede wekt de verwachting dat een vreemdeling van Surinaamse afkomst die voor de PSA-status in aanmerking komt aanspraak zal kunnen maken op rechten waarop andere vreemdelingen geen aanspraak kunnen maken. In de MvT wordt voorts nadrukkelijk aangekondigd dat de PSA-status een band zal scheppen tussen de PSA-er en de Republiek Suriname. Deze opmerking wekt hoge verwachtingen.

Echter in de MvT noch in de wet ben ik een bepaling tegen gekomen waarin aan die speciale band bijzondere rechten worden toegekend. Ik kom na een voorlopige en eerste globale analyse van het wetsontwerp tot de voorzichtige conclusie dat aan vreemdelingen van Surinaamse afkomst geen bijzondere rechten worden toegekend en dat de in artikel 9 vermelde bijzondere rechten in wezen slechts een herhaling en bevestiging vormen van reeds bestaande regelgeving. Het wetsontwerp beschouw ik wel als een serieuze uitnodiging aan een ieder om na te denken over het toekomstig diaspora beleid. Uitgangspunten daarvan dienen m.i. te zijn:

i. de Surinaamse regering en het volk erkennen dat vreemdelingen in de diaspora van belang kunnen zijn voor de welvaart en welzijn van de Republiek en zijn bereid de bijdrage van die vreemdelingen te omarmen;

ii. effectief diasporabeleid behoort faciliteiten te creëren en te bieden aan in het buitenland wonende vreemdelingen van Surinaamse komaf die andere vreemdelingen niet genieten.

Ik ga ervan uit dat de initiatiefnemers van het wetsontwerp voorafgaand aan het opstellen van het ontwerp hun gedachten hebben gevormd ten aanzien van hetgeen ter zake in de toekomst wenselijk wordt geacht. Aangezien een wetsontwerp niets meer en niets minder is dan de globale vastlegging van de visie van de indieners en de memorie van toelichting zeer beknopt is nodig ik hierbij de initiatiefnemers uit om hun ambities middels een openbare dialoog nader te concretiseren zodat een ieder die zich daartoe geroepen voelt zijn bijdrage zal kunnen leveren aan het formuleren van realistische plannen die het doel dat nagestreefd wordt ook daadwerkelijk zouden kunnen verwezenlijken.

Het spreekt naar ik aanneem voor zich dat een potentiële PSA-er zijn/haar huidige rechtspositie zal vergelijken met de rechtspositie waarin hij/zij zal komen te verkeren indien hij/zij over de PSA-status beschikt en pas voor de PSA-status zal kiezen als aan die status wezenlijke praktische en/of financiële voordelen voor hem/haar verbonden zijn. Anders gezegd het streven dient gericht te zijn op een win-win situatie en dat laatste is zeker haalbaar!

Amsterdam, 4 maart 2013

O.H.A. Mo-Ajok
Advocaat te Amsterdam
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May