Advocaat BvU: Studenten hebben vonnis niet uitgevoerd
02 Mar 2013, 00:00
foto
Vonnis van de rechter op 26 november 2012, moest uitgevoerd worden binnen twee maanden.


De jurist van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, Jennifer van Dijk-Silos, vindt dat door hun eigen nalatigheid drie studenten niet opnieuw ingeschreven zijn op de Medische Faculteit. Zij hebben met succes geprocedeerd tegen hun afschrijving, maar het vonnis van de rechter is niet uitgevoerd.

Silos zegt aan Starnieuws dat de studenten L., C. en K. het vonnis moesten uitvoeren. Binnen twee maanden moest hun raadsman, Murwin Dubois, een bodemprocedure indienen. Dit is niet gebeurd. Silos benadrukt dat het Bestuur van de Universiteit (BvU) geen blaam treft. "Ook de studenten hadden het vonnis goed kunnen lezen, want de rechter heeft duidelijk gesteld wat er moet gebeuren. De jurist merkt op dat studenten tweemaal zo lang over hun studie doen. "Als wij goede afgestudeerden willen afleveren, dan moeten ze voldoen aan de regels die er zijn. Zij hebben veel kansen gekregen, maar hebben die niet benut", stelt Silos.

Geen sanctie
Het bodemgeschil tegen het BvU is ingediend, stelt raadsman Dubois van de studenten. “We hebben waarschijnlijk de komende week rechtsingang in dit geschil. Het kan zijn dat door de administratieve procedure de zaak misschien niet binnen de termijn - twee maanden na het vonnis - zoals aangegeven door de kort gedingrechter is gebeurd, maar dat maakt niets uit. Daar staat geen sanctie op", meent Dubois.

Silos zegt dat dit vonnis in elk geval is vervallen, want de bodemprocedure is niet binnen de twee maanden ingediend. Dat heeft kort gedingrechter Anand Charan duidelijk bepaald. Indien eiseres niet binnen twee maanden na dagtekening van deze uitspraak een vordering bij de bodemrechter als voormeld zal hebben ingediend, het bepaalde in dit vonnis zal worden geacht te zijn vervallen. Het vonnis van 26 november 2012 is in het voordeel van de studenten uitgevallen. De rechter schorste in zijn vonnis het besluit van het BvU voor zover het betreft de passage: Voorts delen wij u mede, dat ongeacht het behaalde studieresultaat, u onherroepelijk zal worden afgeschreven.

Alvast toelaten
Dubois zegt dat nadat de kantonrechter zijn cliënten in het gelijk had gesteld, hij de advocaat van de BvU had benaderd om in afwachting op het bodemgeschil de studenten toe te laten hun studie te vervolgen. Daar is negatief op gereageerd en is de gedaagde in hoger beroep gegaan tegen het vonnis. Silos voert hiertegen aan dat de raadsman van de studenten gewoon de bodemprocedure moest indienen en dat is niet tijdig gebeurd.

De advocaat van de studenten wijst er op dat de kantonrechter in zijn beoordeling ook een verwachting heeft uitgesproken. “In het algemeen studiebelang - dat gedaagde eventueel vooruitlopend op het aanwenden van rechtsmiddelen daartegen casu quo in afwachting van de beslissing in de bodemprocedure, de beginselen van fair play en een redelijke en billijke belangenafweging in acht nemende al het nodige doet ten einde stagnatie in de voortgang van de studie van de eisers te voorkomen.”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May