Medische studenten roepen hulp president in
01 Mar 2013, 01:00
foto


Drie medische studenten hebben zich gericht tot president Desi Bouterse in een poging de aanvang van hun studie te versnellen. De studenten L., C. en K. hebben na dispensatie van Bestuur van de Universiteit (BvU), hun B I-fase gehaald, maar kunnen niet worden ingeschreven om hun B II-fase aan te vangen.

In het kort geding dat de drie hadden aangespannen om het besluit van het universiteitsbestuur aan te vechten, vonniste rechter Anand Charan dat de studenten moesten worden ingeschreven in afwachting op het besluit in bodemgeschil. L., C. en K stapten naar de rechter omdat ze zich niet konden vinden in de zinsnede “ongeacht het behaalde studieresultaat, u onherroepelijk zal worden afgeschreven.” Dit staat in de brief waarin hen dispensatie is verleend om het ene vak dat ze niet gehaald hadden, opnieuw te doen. Deze brief van 16 februari 2012 is ondertekend door Kenneth Goenopawiro, secretaris van het Bestuur van de Universiteit.

Kortgedingrechter Charan schorste in zijn vonnis van 26 november 2012 het besluit van het BvU zoals vervat in het schrijven van 16 februari 2012. “Voor zover het betreft de passage ...Voorts delen wij u mede, dat ongeacht het behaalde studieresultaat, u onherroepelijk zal worden afgeschreven...”. De rechter verwees de kwestie naar het bodemgeschil, waarin moet worden beslist over de juistheid van dit deel van het besluit van het BvU. Intussen is hoger beroep tegen het vonnis aangetekend door de jurist van het BvU.

'Tijd niet te koop'
De studenten kunnen in afwachting op het hoger beroep niet doorstromen en zijn genoodzaakt conform het Examenreglement (artikel 6 lid 2 en 3) twee jaren af te wachten om zich aan dezelfde studierichting “met inachtneming van de hiervoor geldende voorwaarden” in te schrijven. Op zijn vroegst is dat het nieuwe collegejaar 2013-2014. “Tijd is niet te koop en we vinden de gang van zaken oneerlijk,” zegt L. Ook C. is niet te spreken over de situatie. “Er gaan maanden voorbij voordat brieven worden beantwoord door het bestuur en wanneer we via een rechtszaak ons recht opeisen, worden we nog meer onder druk gezet.”

Henri Ori van het BvU is kort hierover. “Regels zijn regels, je weet van te voren wat de regels zijn. Je hoort respect te hebben voor het Examenreglement en niet te handelen buiten dit reglement.” Ook decaan Jerry Toelsie van de Faculteit der Medische Wetenschappen wijst op het examenreglement. “Het gaat om studielimieters,” zegt hij. “Elke fase heeft een limiet en wij passen het Examenreglement strak en consequent toe.”

'Human capital'
De studenten zijn niet te spreken over de gang van zaken. “Het is schandelijk hoe het hoogste onderwijscollege van Suriname omgaat met studenten,” zegt C. Haar medestudent L. vindt het gemeen van het bestuur van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. “Omdat we voor ons rechten opkomen, behandelen ze ons zo.” Nadat ze verschillende instanties hebben aangeschreven en afgelopen, hebben de studenten zich ten einde raad gewend tot de president voor een oplossing.

Toelsie: “Het Bestuur van de Universiteit was nog bezig met de zaak van deze studenten, toen het bericht van de rechtszaak kwam. Nu wachten we gewoon de juridische procedure af.” De drie medische studenten die zo snel mogelijk verder willen met hun studie, zien de hele procedure als verlies van human capital. Ze wijzen erop dat de president zelf wil dat er meer mensen gaan studeren en hij met het oog daarop het quotum voor de Medische Faculteit heeft verruimd.

L., C. en K. willen graag de lessen volgen. Ze hebben in december al een examenperiode gemist. Het tweede examen is in maart. “We studeren wel en houden de stof bij, maar ontberen de practicumlessen,” zegt C.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May