Hugo Chávez 'vecht voor zijn leven'
01 Mar 2013, 08:00
foto
De Venezolaanse president Hugo Chávez op 26 november 2010 in Suriname. Hij en president Desi Bouterse tekenden vier samenwerkingsovereenkomsten. (Foto: Edward Troon)


De Venezolaanse president Hugo Chávez "vecht voor zijn gezondheid; voor zijn leven", zegt zijn plaatsvervanger Nicolas Maduro. "Onze commandant is ziek , omdat hij zijn leven gaf voor degenen die niets bezitten", zei hij op de Venezolaanse tv.

Chávez is niet meer in het openbaar gezien sinds hij naar Cuba ging voor zijn vierde kankeroperatie in december. Hij liep daarbij een ernstige luchtweginfectie op. De regering heeft eerder gezegd dat Chávez, nu terug is in Venezuela en het land regeert vanuit het ziekenhuis.

Het staatshoofd dat al veertien jaar aan de macht is, wordt verondersteld kanker te hebben in zijn bekken, maar zijn exacte ziekte is nooit bekendgemaakt. In oktober 2012 is hij gekozen voor een nieuwe termijn van zes jaar, maar de Hoge Raad oordeelde dat zijn eedaflegging kon worden uitgesteld als gevolg van zijn ziekte.

Maduro zei dat de president “niet heeft gezorgd voor zijn gezondheid, omdat hij zijn lichaam en ziel aan het volk heeft gegeven. Hij vecht voor zijn leven, voor zijn gezondheid en we zijn daar met hem.” President Chávez benoemde Maduro als zijn favoriete opvolger, nog voordat hij begon aan de behandeling van zijn ziekte in een “complexe en moeilijke fase”.

Overheidsfunctionarissen hebben het al eerder gehad over de 'harde strijd' die Chávez voert voor zijn leven, maar de laatste opmerking van Maduro komt te midden van sterke toenemende geruchten en speculaties over de gezondheid van de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May