Suriname en Turkije onderhandelen over samenwerking
22 Feb 2013, 17:30
foto
Honorair consul van Turkije Jim Bousaid en ambassadeur Ersin Ersin Erçin tijdens een persconferentie.


Vicepresident Robert Ameerali zal samen met een handelsmissie in maart naar Turkije vertrekken. Daar zal onderhandeld worden en eventueel drie overeenkomsten worden getekend. Het gaat om vriendschap, handel en economie. In november vorig jaar waren beide landen al gereed om hun handtekeningen te plaatsen onder de overeenkomsten, maar moest de toen in Suriname aanwezige delegatie dringend terug naar Turkije om zaken in orde te maken.

Vandaag hebben Ameerali en de Turkse ambassadeur voor Suriname Ersin Erçin afrondende gesprekken gevoerd. Op een persconferentie die daarna door de Turkse ambassadeur is gehouden samen met Jim Bousaid als zaakgelastigde van de Turkse regering in Suriname, is aangegeven dat in Turkije zaken nog gefinaliseerd moeten worden. In november zei minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken aan Starnieuws dat een van de overeenkomsten alles te maken heeft met het beschermen van investeringen die de beide landen in elkaars landen doen.

Brugfunctie
De ambassadeur zei op de persconferentie dat voor Turkije het belangrijk is om Suriname als brug te gebruiken naar regio. Ook Suriname kan op zijn beurt Turkije als springplank zien naar de oostelijke wereld. Turkije is als Europees land geen lid van de Europese Unie. Ambassadeur Erçin zegt dat zijn land geen belangstelling heeft in Europa. Erçin gaf fel af tegen het Europese beleid. En zei dat Europa helemaal niets te zeggen heeft over de bilaterale samenwerkingsverbanden die Turkije aangaat, dus ook niet in deze deal met Suriname.

Met Ameerali gaat ook een handelsdelegatie mee. Volgens Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en Bousaid, bieden beide landen mogelijkheden om producten aan elkaar te leveren. “Onze mensen gaan daar naar toe om de mogelijkheden te bekijken”, zegt Naarendorp.

Wederzijdse voordelen
Erçin benadrukt dat het hier gaat om een politieke en economische samenwerking die verder reikt dan Suriname en Turkije.
In november vorig jaar heeft Suriname al aan Turkije voorgesteld de visumverplichting voor speciale categorieën burgers voor beide landen af te schaffen. Ook zal de toeristenkaart worden geïntroduceerd. “Op die manier wordt vooral het zakelijke verkeer in de relatie tussen beide landen vergemakkelijkt’, zei Lackin eerder.

Het is de bedoeling dat Suriname, zijn nationale wetgeving afstemt op deze nieuwe samenwerkingsovereenkomsten en ook op de verplichtingen in Caricom verband. Lackin heeft toen benadrukt dat de overeenkomst voor promoten en beschermen van investeringen heel belangrijk is. Er worden garanties gegeven voor tal van zaken in de samenwerking, waaronder financiële afspraken, regels die gelden en welke wetgeving van toepassing is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May