Buurtbewoners willen sluiting vuilstortplaats Ornamibo
22 Feb 2013, 00:05
foto
Buurtbewoners en de assembleeleden Charles Pahlad (links) en Asiskumar Gajadien op een persconferentie over vuilstortplaats Ornamibo. Reshmi Bihariesingh en Haroen Bachnoe voerden ook het woord. (Foto: Raoul Lith)


Buurtbewoners van Ornamibo en omgeving willen dat de vuilstortplaats wordt gesloten. Zij zeggen de situatie beu te zijn. Vijftien jaar geleden is de plek voor vijf jaar uitgeleend als vuilverbrandingslocatie. Nu is het een illegale vuilverbranding in de avonduren waar de hele omgeving last van heeft.

Op 7 september 2012 is er een brief naar de president Desi Bouterse, gestuurd met 500 handtekening van buurtbewoners, met een kopie naar de minister van Openbare Werken. De bewoners hebben aangegeven hoeveel last ze van de rook en stank ondervinden, maar niemand heeft tot de dag van vandaag gereageerd zei Haroen Bachnoe, één van de woordvoerders van het buurtcomité en voorzitter van de ressortraad tijdens een persconferentie donderdag.

Beerput
Reshmi Bihariesingh opende de persconferentie met de woorden: “Ornamibo de beerput van Paramaribo en omgeving”, en noemde een aantal punten op waarom zij de buurt zo bestempelt. De buurt heeft enorm veel last van muskieten, vliegen, ratten, kakkerlakken en overvloedige aasgieren. De rook, watervervuiling en gasvorming is ook een groot probleem. “Elke dag hebben wij problemen met dode zowel levende dieren die er worden gedumpt alsof het ook afval is. De zakken die in de trucks ongecontroleerd zijn gevuld met allerlei afval, vallen ook op straat. Sinds kort is er een overvloed aan labariaslangen in de buurt. Wij zijn dit zat”, stelde Bihariesingh. Zij wil dat er geluisterd worden en het probleem wordt opgelost. “Hoe kan je een plek waar er mensen wonen tot een beerput maken!”

Daden
Assembleelid Asiskumar Gajadien is door de buurtbewoners benaderd om als adviseur op te treden. Hij merkte op dat de staat de percelen van het vuilstortplaats heeft geoccupeerd. De eigenaren willen hun stuk terrein terug en zij zullen meewerken om de plaats af te sluiten. Gajadien zei dat minister Ramon Abrahams van Openbare Werken aangeeft dat er investering om de vuilstortplaats aan te pakken, maar er op de begroting nul cent hiervoor opgenomen. Hij zal samen met de buurtbewoners acties ondernemen en ervoor zorgen dat de plek afgesloten wordt. Hij hoopt dat coalitieparlementariër Charles Pahlad (Mega Combinatie/NDP) die ook aanwezig was op de persconferentie meehelpt het probleem op te lossen.

De ressortraad van Houttuin heeft er alles aan gedaan om de vuilstortplaats daar te laten afsluiten. Ook de school heeft last van de situatie. De hele omgeving heeft last van de situatie. Pahlad zei dat in 2006 onderzoek is gedaan en toen bleek dat het water niet geschikt is om te drinken en het gebied is ook niet goed voor het uitoefenen van landbouw. Volgens Pahlad is de regering binnenshuis bezig met het zoeken van een oplossing. De bewoners willen echter concrete daden en willen geen mooie verhalen horen. Dat lieten zij duidelijk blijken tijdens de persconferentie.

Vanessa Sacco
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May