Moordzaak John Veira uitgesteld
21 Feb 2013, 17:00
foto


De moordzaak van John Veira, die hoofd was van de luchtvaartdienst, is vandaag door kantonrechter Sieglien Wijnhard uitgesteld naar 7 maart. Op deze dag zal raadsman Serge Heijmans van de verdachte Sergio B. zijn pleidooi houden. Sergio B. wordt ervan verdacht de schutter te zijn. Op 14 november vorig jaar eiste het Openbaar Ministerie (OM) een straf van achttien jaar. Veira werd op 21 april 2010 in koelen bloede neergeschoten voor zijn woning aan de Santosoweg, een zijstraat van de Weg naar Peperpot, in het district Commewijne.

De verdachte zou samen met een andere man op een motorfiets naar de woning van Veira zijn gereden. Daar aangekomen stapte Sergio B. af van het voertuig en riep Veira naar buiten. Nadat het slachtoffer zijn voordeur opendeed, loste de Sergio B. twee schoten. Veira overleed kort hierna aan de opgelopen verwondingen. Sergio B. werd in Frans-Guyana aangehouden.

Vier vrij
In deze zaak zijn eerder vier van de vijf verdachten vrijgesproken, nadat drie van hen straffen opgelegd kregen van tussen de vijf maanden en anderhalf jaar. Bij de vierde verdachte was het OM niet ontvankelijk verklaard. De eis was twaalf jaar celstraf, maar wegens gebrek aan bewijs kwamen de laatste twee verdachten op vrije voeten. De motorfiets die gebruikt zou zijn tijdens de moord op Veira werd in een kanaal in de Boomskreek aangetroffen.

Op eerdere zitting had officier van justitie Duncan Nanhoe aangegeven dat twee van de verdachten betrokken waren bij de moord. Ze hadden een motorfiets helpen dumpen in een kanaal. Het voertuig zou gebruikt zijn bij de moord. Wijnhard vond dat nog geen bewijs van moord. Het dumpen geschiedde op een veel later tijdstip dan de moord. Volgens de rechter was er hooguit sprake van vernietiging van bewijs. Daar kreeg één van de verdachten anderhalf jaar voor, maar dat was precies de tijd dat de man in voorarrest zat. Dus werd hij op vrije voeten gesteld. Sergio B. die ontkent de moord gepleegd te hebben, blijft in voorarrest.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May