Oudere personen moeten speciale aandacht krijgen in MDG’s
21 Feb 2013, 02:30
foto
Brian Bijlhout, Goodwill Ambassadeur van het Bigisma Platform.


Delegaties van oudere personen in Kenia, Haïti, DR Kongo, Zuid Sudan, Pakistan en de Filippijnen roepen in petities op tot meer aandacht voor de speciale behoeften van “oudere personen in noodsituaties”. Zij vragen dat de categorie ‘Oudere Personen’ expliciet wordt opgenomen in de nieuw te formuleren millennium development goals (MDG’s). Zij zien het als een omissie dat in de huidige acht MDG’s, de groep niet apart wordt genoemd.

De Internationale Organisatie Help Age International heeft vorig jaar met de ‘Age Demands Action’ (ADA) wereldwijd bijzondere aandacht besteed aan noodzakelijke verbetering van de positie van oudere personen. Het Bigisma Platform in Suriname zegt in een persbericht, dat in 62 landen rond de 94.000 mensen geslaagde marsen met als inzet aandacht voor eerbiediging van de Rechten van Oudere Personen, hebben gehouden.

Dragers van ontwikkeling
Voorstanders van deze campagne wijzen erop, dat in 2011 ten minste 11 % van de wereldbevolking boven 60 jaar was, maar dat slechts 1% van humanitaire middelen gereserveerd werd voor oudere personen. In deze situatie moet volgens hen verandering komen. Meer dan 100 NGOs in het Verenigd Koninkrijk beginnen dezer dagen de campagne: ‘Genoeg voeding voor iedereen’. Een doelstelling van de campagne is dat na september 2015, de expiratie datum van de huidige MDG’s, oudere personen expliciet genoemd worden in nieuw te formulieren MDG’s.

Het Bigisma Platform herinnert in het persbericht aan de afkondiging door voormalig secretaris-generaal Kofi Annan van het Internationaal Jaar van Oudere Personen 1999. Hij had toen gesteld dat oudere personen niet moeten worden beschouwd als patiënten en inactieven, maar als dragers van ontwikkeling en aandacht gevraagd voor het grote belang van inter-generatie communicatie of optimale communicatie tussen ouderen en jongeren.

Internationale discussies
Internationaal worden serieuze discussies gevoerd over introductie van een Internationaal Verdrag ter bescherming van de Rechten van Oudere Personen, naar analogie van het reeds bestaande Internationale Verdrag ter bescherming van de Rechten van Personen met een Beperking van 13 december 2006, zegt het platform.

De inmiddels overleden schrijver Clark Accord, was door Bigisma Platform uitgeroepen tot Goodwill Ambassadeur voor Oudere Personen. In juli 2012 was het de zanger Brian Bijlhout die tot ambassadeur van de organisatie is uitgeroepen, mede door zijn bijzondere aandacht voor projecten van oudere personen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May