Internationale strijd tegen illegale houthandel
21 Feb 2013, 04:00
foto
Brazilië heeft de milieu-politie belast met het bestrijden van de illegale houtkap.


Interpol heeft bijna 200 mensen gearresteerd in een brede internationale operatie tegen illegale houtkap en de handel in hout. De operatie duurde drie maanden en is uitgevoerd in 12 Midden- en Zuid-Amerikaanse landen. Er is US$ 8 miljoen aan hout in beslag genomen.

Interpol zegt dat de illegale houtkap handel wereldwijd een waarde heeft van maximaal US$ 100 miljard. Deze handel wordt ook in verband gebracht met het stijgende aantal moorden en corruptie, waarbij criminele groepen zich verplaatsen naar afgelegen bosgebieden.

Interpol-ambtenaren hebben vrachtwagens, schepen en containers, maar ook retailers en particulieren gecontroleerd. Er is 50.000 kubieke meter aan illegale hout gelijk aan ongeveer 2.000 vrachtwagen-ladingen, in beslag genomen. Tegen meer dan 100 mensen loopt nog een onderzoek.

Vervolgingen moeilijk
Het hoofd van het milieucriminaliteitsprogramma van Interpol, David Higgins, zei dat de inval, onder de naam ‘Operation Lead’, slechts de eerste stap was in de strijd van de organisatie tegen de illegale houthandel. Het internationale karakter van de handel maakt vervolgingen moeilijk, zei hij. “Maar op de lange termijn wil Interpol proberen om landen te helpen de wetgeving toe te passen op een meer uniforme wijze.

De samenwerking tussen bosbouw functionarissen, douane, grenswachen en de politie zou van cruciaal belang zijn om de illegale houtkap en houthandel te bestrijden. In de afgelopen jaren zijn tientallen activisten die tegen de houtkap waren, gedood in Brazilië. In Colombia richten de illegale en rebellengroepen zich steeds meer op de illegale houtkap als bron van inkomsten. En in Venezuela, zijn er botsingen tussen inheemse groepen en houthakkers die hun land zijn binnengedrongen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May