Accountantsvereniging adviseert oprichting goudinstituut
19 Feb 2013, 10:00
foto


De Surinaamse Vereniging van Accountants (Suva) adviseert om een goudinstituut op te richten. Dit moet gezien de deals met Surgold en Iamgold op zeer korte termijn komen om de belangen van de staat Suriname te beschermen.

Het goudinstituut zal zich volgens de Suva niet alleen moeten bezighouden met beleidstaken en adviezen aan de regering. Op continue basis moet gecontroleerd worden of de goudmultinationals de nog te sluiten overeenkomsten correct naleven. Daarbij hoort volgens de Suva ook de controle op de naleving van wettelijke en fiscale voorschriften en technische en financiële controles. Suva vindt het belangrijk dat de bemensing van dit goudinstituut van goede kwaliteit is waardoor de werkzaamheden op een kwalitatief niveau worden uitgevoerd.

Controle plaatsvinden
In haar commentaar op de principe overeenkomsten met de multinationals en de daarbij behorende wetten, zegt Suva dat de accountantscontrole van de deals wettelijk moet worden vastgelegd en uitsluitend door Suriname moet plaatsvinden. Er moet ervoor gezorgd worden dat het dan gaat om gevestigde accountantskantoren. Accountants aangesloten bij de Suva hebben een licentie om het beroep te mogen uitoefenen. De vereniging wijst er op dat alle bij haar aangesloten accountants verplicht zijn lid te zijn van een beroepsorganisatie die internationale standaarden voorschrijft op het gebied van verslaglegging en controle. De Suva is dan ook lid van de Internationale Federatie van Accountants.

De Suva hamert in het commentaar aan de parlementaire commissie die de gouddeals voorbereidt voor openbare behandeling, er op dat er een goed inzicht verkregen moet worden in de beide deals. Zeker op het gebied van ingaande en uitgaande kasstromen voor een planperiode van ongeveer tien jaar. Dit moet op haalbaarheid worden getoetst door deskundigen. Hierdoor kan vooraf een goede inschatting worden gemaakt van de financieringsbehoefte en de verdiencapaciteit. Dit zal leiden tot een verantwoord nemen van besluiten over afspraken op het stuk van inkomsten, zoals royalty’s en belastingen en kosten zoals management fee.

Tegenstrijdigheden
Suva wijst in haar commentaar op tal van technische accountants issues waarmee rekening moet worden gehouden. Zo wordt opgemerkt dat in de deal met Surgold een tegenstrijdigheid te merken is als het gaat om de tijd die aan de commanditaire vennoot (RoS NV) wordt gegeven om de accountantsboeken van de beherende vennoot (Surgold) te controleren. Dit is het geval wanneer Surgold besluit de controle werkzaamheden door en onafhankelijke accountant te laten uitvoeren.

Bij de deal met Iamgold zegt Suva dat meer aandacht moet worden gegeven aan vooral het accounting gedeelte. Het gaat dan om de wijze waarop de gemeenschappelijke kosten moet plaatsvinden en de prijzen waartegen goederen en diensten zullen worden geleverd vanuit Iamgold aan de beherende vennoot van de deal.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May