ASFA heeft meer tijd nodig voor bepaling minimumloon
18 Feb 2013, 17:00
foto


Het Tripartiet Overleg komt vanavond bijeen, maar de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) is nog niet zover om een presentatie te geven over het minimumloon. De werkgeversorganisatie had om uitstel gevraagd tot medio februari. Rahid Doekhie, voorzitter van de ASFA, zegt aan Starnieuws dat het niet alleen gaat om geld, "we moeten nog praten over de randvoorwaarden, de transparantie en de rechtvaardigheid van de wet.

Minister Michael Miskin van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) streeft ernaar om begin maart de ontwerpwet minimumloon in te dienen voor behandeling in de raad van ministers. De vakbeweging heeft geen op- en aanmerkingen over de ontwerpwet en kiest voor SRD 5 per uur als minimumloon. Binnen de overheid is er geen eenduidigheid over het bedrag. Het bedrijfsleven gaat niet mee met SRD 5 als uurloon, maar heeft nog geen alternatief gepresenteerd.

Gevolgen voor totale economie
Doekhie wijst er op dat het invoeren van een minimumloon gevolgen zal hebben voor de totale economie. Elke verandering moet volgens Doekhie getoetst worden op de gevolgen. Hij vindt een risicoanalyse belangrijk. Er is ook nog geen sociaal zekerheidsstelsel. Deze kwestie is zaterdag ook aan de aan de orde geweest tijdens een onderhoud dat president Desi Bouterse had met het Tripartiet Overleg. Ook de algemene ziektekosten verzekering is ter sprake gekomen.

"Wij hebben inmiddels al door dat het minimumloon geen echt loon is maar een voorziening. Het is een vergoeding voor diegenen die ongeschoold zijn en de arbeidsmarkt voor het eerst betreden. Zij moeten direct bijgeschoold of getraind worden om meer te verdienen. Je kan met je gezond verstand een ongeschoold iemand die voor het eerst de arbeidsmarkt betreedt niet SRD 1000 betalen omdat dit een slecht signaal afgeeft aan mensen die wel willen studeren of opleidingen volgen. Je bent verplicht de minimumloners een impuls te geven om zich verder te ontwikkelen", stelt Doekhie. Hij vindt dat een gedegen onderzoek moet komen. "We zullen ons niet laten drukken door krappe deadlines, maar verwachten in de eerste of tweede week van maart een presentatie te doen voor het Tripartiet Overleg met onze standpunten, visie en bevindingen", zegt de ASFA-voorzitter.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May