Zweed schiet World Press Photo 2012
15 Feb 2013, 10:15
foto
Een foto met daarop een groep geëmotioneerde mannen die de lichamen van twee dode kinderen dragen door de straten van Gaza Stad. Dat is de World Press Photo van het jaar 2012 geschoten door de Zweedse fotograaf Paul Hansen (Foto: EPA)


De Zweedse fotojournalist Paul Hansen heeft de eerste prijs behaald voor World Press Photo 2012. De winnende foto is er een van een begrafenis in Gaza, meldt de World Press Photo Foundation in Amsterdam.

Hansen werkt sinds 2000 voor het Zweedse dagblad Dagens Nyheter. Zijn winnende foto is genomen op 20 november in de Palestijnse gebieden in de Gaza.
De foto toont de tweejarige Suhaib Hijazi en haar oudere broer Mohammed, die naar een moskee worden gedragen voor de uitvaartplechtigheid. De kinderen werden gedood toen een Israëlische raketaanval hun huis verwoestte.

"Het is een zeer krachtig afbeelding", zei juryvoorzitter Santiago Lyon. "Het toont een groep mannen die de lichamen van twee kleine kinderen dragen. Het is de combinatie van de geringe omvang van de lichamen met de verscheidenheid van uitdrukkingen, pijn, woede en verdriet. Het is gewoon een ongelooflijke collectie van krachtige beelden. Het komt allemaal bij elkaar in deze foto. "

Een internationale jury heeft de winnaars van de 56e World Press Photo Contest geselecteerd. Onder de andere winnaars zijn Rodrigo Abd uit Argentinië in de categorie Algemeen Nieuws. In totaal zijn 48 fotografen beloond met een prijs in negen categorieën.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May