Begroting Cultuur voorziet niet in slavernijmonument
15 Feb 2013, 00:00
foto
Stanley Sidoel, directeur Cultuur


Het directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft in een brief aan de commissie Slavernij Nationaal Monument laten weten, nooit een toezegging te hebben gedaan voor het financieren van een slavernij of nationaal monument. Dit monument zou op 1 juli dit jaar onthuld moeten worden op een publieke plaats. “Ik vind inderdaad ook dat Suriname zo een monument zou moeten hebben”, zegt directeur Stanley Sidoel van Cultuur, “maar het staat dit jaar niet op de begroting.”

Secretaris van de commissie, Kenneth Gemert, reageert ontstemd wanneer hij verneemt dat er vanuit het ministerie geen geld is om het monument te laten vervaardigen. Volgens hem zou er een toezegging zijn gedaan in een gesprek tussen de commissie enerzijds en minister Shirley Sitaldin, Sidoel en beleidsmedewerker Johan Roozer.

1 juli streefdatum
Sidoel bevestigt dat er in januari een gesprek is geweest met de commissie, maar dat er nimmer een toezegging is gedaan. “We vonden het een goed plan en hebben gezegd dat we zullen zien hoe een bijdrage te leveren, maar er is geen enkele toezegging gedaan”, zegt Sidoel. De Cultuurdirecteur zegt dat de verantwoordelijkheid nu op de schouders van het ministerie en het directoraat wordt gelegd, terwijl die helemaal niet de opdrachtgever is.

“Ik word gebeld door meneer Erwin de Vries die mij vraagt wat er gebeurt en wanneer het geld er is, maar wij zijn niet de opdrachtgever, maar meneer Gemert en zijn team. Dat heb ik ook in een brief meegedeeld”, zegt Sidoel. Hij benadrukt dat het monument een goed plan is, “maar het staat voor dit jaar niet op de begroting. Dat kan alleen veranderen wanneer de president of het kabinet van de president een besluit voor neemt en het geld vrijmaakt”, zegt hij.

Teleurgesteld
Gemert zegt niet te kunnen begrijpen dat voor Carifesta SRD 17 miljoen wordt vrijgemaakt en geen prioriteit wordt gegeven aan het monument dat volgens hem veel minder zal kosten. “Iedereen is het er over eens dat het monument moet komen en we zitten er allemaal op te wachten”, zegt Gemert. Hij vindt het ook kwalijk dat er voor de viering van 1 juli, de afschaffing van de slavernij, weinig geld op de begroting is van het directoraat.

Ook kunstenaar Erwin de Vries zegt teleurgesteld te zijn. Volgens hem gaat de tijd dringen. “Als er binnen een maand geen financiën zijn om het beeld te maken, zal de streefdatum van 1 juli niet gehaald worden”, deelt hij mee. Sidoel zegt dat De Vries niet bij hem moet zijn voor het geld, maar bij de commissie die hem de opdracht heeft gegeven. Het gaat om een miljoen SRD.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May