ILO-conventie beschermt nadrukkelijk vakbondsrechten
14 Feb 2013, 04:00
foto


Ferdinand Welzijn, vertegenwoordiger van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) in Suriname, zegt aan Starnieuws dat de conventie uitdrukkelijke bescherming biedt aan vertegenwoordigers van werknemers. In het geval van vakbondsleider Gustaaf Gallant die door minister Edward Belfort buiten functie is gezet, zegt de ILO-vertegenwoordiger dat soortgelijke gevallen uitdrukkelijk worden genoemd in de conventie.

Welzijn zegt vooral geen advies en oordeel te willen geven omdat hij de zaak vanuit de media heeft waargenomen en anderzijds ook nog aan de andere kant staat als vertegenwoordiger van de belangen van werkgevers. “Maar als ik mag afgaan op wat ik heb vernomen, geniet deze vakbondsleider de bescherming van de ILO”, constateert Welzijn.

Veel voorbeelden
De ILO-vertegenwoordiger zegt dat niet alleen de relatie werkgever en werknemer door de conventie wordt geregeld, maar ook hoe en wanneer disciplinaire maatregelen tegen een werknemersvertegenwoordiger, begaan in die functie, toegepast moeten worden. “Er zou omzichtig hiermee omgegaan moeten worden. Zelfs als zou de werknemersvertegenwoordiger in zijn hoedanigheid als werknemer iets misdaan hebben omdat het makkelijk vertaald kan worden als te zijn een handeling in de functie van werknemersvertegenwoordiger. In elk geval geeft de conventie uitdrukkelijke bescherming aan werknemersvertegenwoordiging”, stelt Welzijn.

De ILO-vertegenwoordiger zegt dat dit speciale geval van Gallant zeker niet vreemd is binnen de ILO. “Dit komt me zeker bekend voor bij klachten die bij de ILO worden behandeld”, zegt hij. Volgens Welzijn zou het niet alleen om de ILO gaan. Hij verwijst naar speciale Surinaamse wetgeving, zoals de wet op vakverenigingen waarin het vakbondsrecht is verankerd. Hij wijst er op dat deze wet zelfs een afgeleide is van de ILO-conventie en door Suriname is gemaakt en in de grondwet is opgenomen.

De wet en ILO-conventie waarnaar Welzijn verwijst, zijn het decreet E-52 dat handelt over de bescherming van werknemersvertegenwoordiging, de ILO-conventie nr 135 over de bescherming van de vertegenwoordiging van werknemers in de onderneming en de aan haar te verlenen faciliteiten en conventie nummer 151 betreffende de bescherming van vakverenigingen en procedures voor arbeidsvoorwaarden in openbare dienst. Daarnaast is er bij de conventie ook nog een aanbeveling onder nummer 143 over de werknemersvertegenwoordiging.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May