Directeur Grassalco vindt bericht Volkskrant 'belachelijk'
06 Feb 2013, 03:30
foto
Sergio Akiemboto, directeur van NV Grassalco.


Directeur Sergio Akiemboto van NV Grassalco vindt het ronduit belachelijk dat het Nederlandse dagblad de Volkskrant Suriname in diskrediet tracht te brengen. Volgens eigen analyse van de krant zouden de afgelopen jaren honderden miljoen euro's aan inkomsten uit goudroyalty's niet worden verantwoord op de begroting. Akiemboto zegt aan Starnieuws dat deze bewering nergens op slaat en zeer suggestief is.

De Nederlandse krant stelt dat het Canadese goudbedrijf vanaf 2004 royalty's aan de staatskas heeft afgedragen. Deze zouden tot aan 2011 onvindbaar zijn in de cijfers die zijn voorgelegd aan De Nationale Assemblee. Akiemboto merkt op dat de Nederlandse journalist beter graafwerk had moeten verrichten om de cijfers te kunnen achterhalen. Er is een constructie over hoe de royalty's worden gestort door de multinational. Dit is in 2004 afgesproken, toen de regering-Venetiaan aan de macht was. Ex-minister Humphrey Hildenberg van Financiën en de toenmalige governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), André Telting (intussen wijlen) hebben een constructie bedacht over de inning van de royalty's. Dit systeem wordt nog steeds toegepast.

80% voor de staat
De royalty's worden gestort op een rekening van Grassalco bij de CBvS. De staat wordt binnen het bedrijf vertegenwoordigd door de ministeries van Financiën en Natuurlijke Hulpbronnen. De overmaking van de royalty's worden minutieus bijgehouden door de CBvS. 80% van de inkomsten gaat gelijk naar de staat en 20% is bestemd voor Grassalco.

Akiemboto merkt op dat op basis van de delfstoffenovereenkomst de royalty's zijn gestort. Deze zijn overzichtelijk bijgehouden. Hij vindt dat Financiën en CBvS geen verantwoording af te leggen hebben aan de Volkskrant uit Nederland. "Dat land kan zich rustig bezighouden met zijn Europese crisis. We lossen onze eigen problemen hier zelf op", stelt de directeur van Grassalco die direct betrokken is bij deze zaak. Hij merkt op dat Suriname vanaf 2005 ruim US$ 165 miljoen aan royalty's heeft ontvangen van Rosebel Gold Mines.
Advertenties

Wednesday 06 November
Tuesday 05 November
Monday 04 November