Kinderen Erowarte maken wereldkaart met Peace Corps
03 Feb 2013, 08:00
foto
Peace Corps vrijwilligers Alycia Shatters (links) en Michelle Kaunang staan voor ‘de wereldkaart op de muur’ en geven uitleg over het project. Op de achtergrond VS ambassadeur Jay Anania. (Foto: Edward Troon)


Dorpskapitein Jona Gunther van Erowarte en de Amerikaanse ambassadeur Jay Anania hebben vrijdag de muurschildering met de wereldkaart onthuld op de Iporomaschool. “Het is een speciale dag, omdat we niet alleen de verjaardag vieren van de school maar ook de bijdrage gedenken van de Peace Corps vrijwilligers aan het dorp Erowarte”, zegt Anania.

Na de onthulling hebben de leerlingen in verschillende talen de aanwezigen begroet en in groepjes van drie verteld over de aardrijkskundige weetjes van enkele landen. “Als onderdeel van de aardrijkskundelessen hebben wij de kinderen foto’s laten zien van de wereldkaart. Zij hebben het goed bekeken en daarna de landen nagetekend op de muur”, vertelt Michelle Kaunang, een Peace Corps vrijwilligster aan Starnieuws.

Oorsprong project
In september vorig jaar, heeft zij samen met vrijwilligster Alycia Shatters, twee weken lang, de kinderen begeleid met de muurschildering. “Ongeveer 45 kinderen variërend tussen 4 en 13 jaar hebben aan het project gewerkt. Zij hebben de landen zelf ingekleurd conform de map. Het materiaal voor het project is door de Suralco gesponsord.”

Anania vertelt over de oorsprong van het project. “In 1988 wilde een Peace Corps vrijwilliger in de Dominicaanse Republiek schoolkinderen meer over aardrijkskunde leren, maar ze had geen illustratie om tegen de muur te hangen. Haar creatieve oplossing was om een kaart van de hele wereld op de muur te schilderen en hiermee de kinderen uitleg te geven. Zo is het idee ontstaan om het ‘world map project' in verschillende landen te starten”. De ambassadeur geeft aan dat dit idee inmiddels is uitgegroeid tot een van de grootste projecten van de Peace Corps vrijwilligers.

Volgens Anania is de bijdrage van de twee vrijwilligers niet weg te denken. Zo hebben zij samen met de dorpelingen gewerkt aan verschillende projecten zoals het verbeteren van de voedingswaarden, stimuleren van eigen ondernemingen en het aanleren van nieuwe landbouwmethoden. De vrijwilligers en de dorpelingen hebben in de voorbije achttien maanden ook gewerkt aan wederzijdse kennis en begrip van elkaars cultuur. De diplomaat heeft in Moengo een bezoek gebracht aan een ‘world map project' dat nog in uitvoering is en heeft op de muurschildering 'de ster in Suriname' van een gele kleur voorzien.

Edward Troon
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May