Stichting Jamu kondigt museum voor Javaanse muziek aan
03 Feb 2013, 06:00
foto
Soewarto Moestadja, voorzitter van stichting Jamu


Er komt een museum voor de Javaanse muziek op Paramaribo-noord. Dit zei Soewarto Moestadja, voorzitter van stichting Jamu. De stichting vierde zaterdagavond haar tienjarig bestaan. Jamu richt zich op het promoten, vastleggen en stimuleren van Javaanse muziekstijlen en het erkennen van de Jawa artiesten.

"We zijn al tien jaren bezig om het museum van de grond te krijgen", zei Moestadja. Hij gelooft dat de tijd rijp is om het musicologisch instituut in het leven te roepen. Het museum zal ondergebracht worden in het op te zetten multifunctioneel gebouw.

Veel activiteiten op stapel
Stichting Jamu heeft meer activiteiten gepland in verband met haar tweede lustrum. In oktober wordt een cd met muziek van de eens populaire Jawa groep 'Le Bros' uitgebracht. De opbrengsten hiervan gaan naar een sociaal doel.
In de loop van het jaar brengt de stichting een synoniemenwoordenboek uit. Nederlands naar Javaans en omgekeerd.

Op het programma staat ook het halen van de levende legende Mus Mulyadi uit Indonesië naar Suriname. De zanger maakte in de jaren '70 en '80 furore in Suriname. "Het wordt waarschijnlijk het laatste optreden”, voegde Moestadja er aan toe. "De meester is haast blind maar zingt nog even prachtig. Maar het is belangrijk hem hier nog eens te hebben vanwege zijn invloed op onze Jawa muziek."

Verdiensten
Moestadja memoreerde enkele verdiensten van Jamu de afgelopen tien jaren. Bijzonder was de presentatie van het Immigratiemonument op Mariënburg op 9 augustus 2008 dat de aankomst van de eerste 44 Javaanse immigranten in 1890 symboliseerde. In 2010 is het monument naar het ontwerp van de beeldhouwer John Djojo aan de samenleving geschonken.

De stichting gaat een stap verder met het opzetten van een soortgelijk monument in Indonesië. Samen met de 'M' Foundation en de Sabar Foundation in Indonesië is de stichting aan het onderhandelen voor het opzetten van een 'Suriname Instituut' over Jogjakarta. Een monument dat het vertrek van de Javaanse contractarbeiders uit het moederland moet voorstellen is onderdeel van het plan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May