Grassalco investeert dit jaar US$ 11 miljoen
02 Feb 2013, 06:00
foto


Het staatsbedrijf Grassalco, straks onder de naam ‘State Mineral & Mining Company, zal dit jaar een US$ 11 miljoen investeren in de onderneming. Het geld is afkomstig uit de royalty’s die het bedrijf krijgt uit de gouddeal die de staat Suriname heeft met Iamgold.

Van dit bedrag gaat US$ 2 miljoen in het aantrekken, opleiden en opzetten van een Human Resource Management. Anderhalf miljoen is bestemd voor een nieuw kantoorcomplex. US$ 1,7 is nodig voor het opzetten van bedrijfswoningen en andere gebouwen. Het resterende bedrag gaat naar andere operationele kosten van het bedrijf waaronder de informatie en communicatie technologie (ICT) die moet worden opgezet.

Van transformatie naar productie
Deze cijfers presenteerde Grassalco directeur Sergio Akiemboto vrijdagavond in Hotel Krasnapolsky tijdens een ‘meet & Greet event’ van het bedrijf. In een presentatie over de ontwikkeling en transformatie van de maatschappij die al sinds 1974 werd geïnitieerd door wijlen ingenieur Frank Essed, zegt Akiemboto dat de huidige regering vertrouwen in hem en een team van jonge Surinamers heeft het bedrijf naar grotere hoogten te tillen en iets te laten betekenen voor Suriname. Grassalco heeft nu het punt bereikt dat wordt genoemd van ‘transformatie naar productie’. Volgens Akiemboto heeft Essed een visionaire visie gehad over de toekomst van het staatsbedrijf, omdat de doelen die toen zijn geformuleerd nog steeds overeind staan.

Akiemboto zegt dat de grootste uitdaging van het bedrijf is de leider te zijn in de exploratie van ertsen en mineralen in Suriname. Dit zal zelfstandig en /of in samenwerking met partners gebeuren. De visie van het bedrijf is er op gericht dat de huidige als toekomstige generaties er profijt van kunnen hebben. De Grassalco directeur presenteerde het bedrijf als een waar topmanagement met de daarvoor herkenbare karaktereigenschappen van toepassing zijn. Commitment is naast kennis en kundigheid een absolute voorwaarde. Terwijl efficiëntie, integriteit, transparantie en respect voor mens en milieu voorwaarde zijn voor succes.

Imago bedrijf
In 2012 zijn aanpassing gedaan aan de visie en missie van het bedrijf, terwijl er hard wordt gewerkt een juiste identiteit voor het bedrijf te creëren. De statuten zijn aangepast. Het personeel is op veel cruciale posities verjongd en zijn er tal van trainingen en opleidingen gegeven. De arbeidsverhoudingen zijn aangepast en vernieuwden zijn er gedragscodes ontwikkeld De kernpunten voor dit jaar zijn het ontwikkelen van een top organisatie, de bouw van nieuwe kantoorgebouwen, investeringen in de onderneming en het upgraden van de sites waar Grassalco activiteiten ontplooit. De belangrijkste mijnactiviteiten zijn de exploraties naar goud te Maripaston. “ik ben er honderd procent zeker van dat daar het eerste staatsmijnbouwbedrijf komt”, zegt Akiemboto.

De nodige US$ 11 miljoen zal ook worden gevoed met de opbrengst van de eigen bedrijfsactiviteiten. Het gaat om de productie en export van steenslag met een opbrengst van jaarlijks US$ 2,4 miljoen. De verkoop van zand en schelpen met een jaarlijkse opbrengst van US$ 400.000 en andere producten zoals natuursteen. Het bedrijf heeft aan liquide middelen SRD 60 miljoen en eigen vermogen van SRD 80 miljoen. Volgens Akiemboto is de schuldenlast behoorlijk laag; slechts SRD 15 miljoen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May