Politieke integriteit cruciaal in ontwikkelingsvisie (aangeboden)
02 Feb 2013, 04:00
foto


De ‘I’ van Integriteit

Uitspraken over het belang van integriteit en ethische normen binnen ’s lands bestuur vinden ondersteuning in haast alle geledingen van de maatschappij en de politiek. De uitspraak als zouden deze elementen al voldoende aanwezig zijn en dat gekozen vertegenwoordigers geen verantwoording hoeven af te leggen en zich politiek onethisch kunnen gedragen, zal niet over de lippen komen van een zich zelf respecterende Surinamer. Integendeel is er vaker de overtuiging dat integriteit een schaars goed is in de Surinaamse politiek.

Bij politici is er de overtuiging dat zij die hoge standaarden van aansprakelijkheid nastreven, niet hoeven te rekenen op ondersteuning. Een onontkenbaar feit is echter dat er geen continuïteit in beleid is en daarom geen ontwikkeling mogelijk is, zonder politieke integriteit. Politieke integriteit vereist meer dan algemene uitingen van goede wil. Integriteit in de politiek is ook niet alleen afhankelijk van het ethisch gedrag van het individu. Aangezien integriteit verregaande implicaties heeft voor de democratie zijn integriteitsmaatstaven een sleutelverantwoordelijkheid van alle regeringen die staan voor goed bestuur. Afwezigheid van integriteit in de top tast de morele en ethische wortels van de samenleving aan!

Puntjes op de 'i'
Synoniemen van integriteit zijn onkreukbaarheid ook wel rechtschapenheid. Een integer persoon baseert zijn handelen niet op oneigenlijke belangen, maar handelt in het belang van de organisatie en in het belang van de samenleving. Eigen belang en groepsbelang hebben geen of een ondergeschikte rol. Een integer persoon is niet omkoopbaar. Integriteit toont zich ook door afwezigheid van fraude en corruptie. Mensen die integer zijn doen wat ze zeggen en zeggen wat ze doen. Dit doen ze ook onder moeilijke omstandigheden wanneer er druk op hen wordt uitgeoefend om van hun principes af te wijken, hun afspraken niet na te komen of om niet loyaal te zijn.

Politieke integriteit en corruptie
Het is noodzakelijk dat van beleidsmakers wordt verwacht dat zij zich ethisch verantwoord gedragen, maar de menselijke natuur is verschillend en feilbaar. Het is dan ook niet realistisch om te verwachten dat beleidsmakers vromer zijn dan de Paus. Echter is het de verantwoordelijkheid van elke regering, om uitgaande van de feilbaarheid van ieder mens, dusdanige structuren en processen te hanteren die de gelegenheid en verleiding tot corruptieve handelingen minimaliseren en hen die zich eraan schuldig maken, zonder uitzondering, zwaar bestraffen.

Politieke integriteit en democratie
Velen zijn overtuigd dat politiek en politici onverenigbaar zijn met integriteit. Er is een breedgedragen cynisme over politici en hun motieven. Dit cynisme is vernietigend voor de democratie en brengt de maatschappij, indien het niet wordt gecorrigeerd, in een neerwaartse spiraal naar totale politieke verloedering en aantasting van de democratische peilers van de samenleving. Het ondermijnt het contract tussen de kiezer en de gekozene en daarmee ondermijnt het het mandaat. Want wanneer kiezers bij het uitbrengen van hun stem geen verwachtingen meer koesteren dat hun vertegenwoordigers de kiezers hun visie zullen vertolken en handelen in het belang van de kiezer, waarom zullen zij dan nog naar de stembus gaan?” Why vote thieves into office?!”

Het electoraal proces wordt gedevalueerd, zodra burgers geen geloof meer hebben in de integriteit van de regering. De uitslagen van de laatste IDOS-peiling aangaande corruptie binnen de overheid, zouden daarom heel zorgwekkend moeten zijn voor allen die een ware democratische aard hebben.

Als burgers geen geloof meer hebben in de oprechte uitvoering van beleid, dan wordt het voor hen zinloos om een keuze te maken tussen rivaliserende beleidsopvattingen van politieke partijen, want hun woorden tijdens campagnes zijn niet hun daden na de overwinning. Politici worden dan gezien als woordzwendelaars. Burgers verliezen het vertrouwen in de lange termijn visie. Ze hebben geen vertrouwen in een regering bestaande uit politici die toch allemaal corrupt zijn! Het is dan ook niet verwonderlijk dat velen die besluiten te gaan stemmen, verleid worden te kiezen voor de onmiddellijke verzilvering van hun stem! Dan hebben ze tenminste iets gehad aan het uitbrengen van hun stem.

Vertrouwen is cruciaal
Het staat buiten kijf dat vertrouwen een centrale plaats hoort te hebben in het sociaal contract van de democratie binnen een samenleving. En hoewel dit vertrouwen gesteld mag worden in personen, is cruciaal het vertrouwen in de processen binnen de regering, in de bediscussiering van beleid, in de mechanismen van transparantie en aansprakelijkheid.

De gemeenschap moet overtuigd zijn dat deze processen krachtig genoeg zijn om prestatie in lijn met beloofd beleid te verzekeren. Dat daden een waarachtige vertolking zijn van de woorden. Er moet vertrouwen zijn in de instituties!

Politieke en parlementaire integriteit
De politieke en parlementaire integriteit zijn cruciaal in het behoud van het institutioneel vertrouwen. Deze integriteit is in hoge mate afhankelijk van ons politiek systeem. Het afleggen van verantwoordelijkheid, verrichten van diepgaande controle door en analyses en evalueren van de beleidsuitvoering en voornemens door het volk, middels de vertegenwoordiging in De Nationale Assemblee, is cruciaal in het aansprakelijk houden van de regering en essentieel voor succesvolle beleidsuitvoering.

Zodra we echter waarnemen dat deze integriteitstest niet succesvol wordt doorstaan, dat stemmenwinst voorrang heeft op principes en opportunisme voorrang heeft op ethiek, dan wordt het vertrouwen in het totale proces van democratie ondermijnd. Het resulterende gebrek aan geloof en vertrouwen in politiek en politici is slechts in het voordeel van die politici die geen visie en beleid voorstaan tot verheffing van de totale samenleving, maar slechts uit zijn op versterking van hun persoonlijke bankrekeningen in binnen- en buitenland. Zij voeren nimmer een politieke discussie op basis van het aandragen van daadwerkelijke goed uitgedachte principes en beleidsvisies, doch hun handelingen zijn slechts gericht op het kopen van stemmen en chantage.

En hoe minder geloof in de democratie en het bestaan van beleid in algemeen belang, hoe groter de ruimte voor deze koehandel. Als we daadwerkelijk serieus zijn over een gegarandeerde lange termijn, duurzame ontwikkeling van Suriname dan is het van het grootste belang dat deze neerwaartse spiraal van wantrouwen en desillusie een halt wordt toegeroepen.

Nationaal anti-corruptie plan
Binnen dit proces hebben de overheid c.q regering en alle politici die daadwerkelijk ontwikkeling van Suriname prioriteit geven boven het eigen belang een belangrijke rol te vertolken. Doch ook de media en de samenleving hebben hierin een belangrijke en vooral controlerende rol te vervullen. De goede wil vanuit de politiek zou als eerste blijken uit de aanname van een nationaal anti-corruptie plan. Een anti-corruptie wet vormt hier onderdeel van.

Het is opmerkelijk dat volgens de meest recente gegevens van de website van de UNODC Suriname waarschijnlijk het enigste land is in Zuid-Amerika dat niet is toegetreden tot de UN Convention Against Corruption (UNCAC). Het nationale anti-corruptie plan houdt onder andere zaken in zoals: verklaring van toegenomen bezit/rijkdom door gezagsdragers inclusief politici zonder uitzondering, verscherping van de controle op witwas vergrijpen, fraude onderzoek en de bescherming van hen die corruptieve handelingen aan het licht brengen.

Het is algemeen gebruik dat zij die de moed hebben om corruptieve handelingen in de openbaarheid te brengen, “beloond” worden met ontheffing, ter beschikkking stelling of isolatie. Een dergelijk plan zal ook moeten voorzien in de noodzakelijke integriteits training voor alle ambtenaren, politici en gezagsdragers.

Teneinde een gedegen anti-corruptie plan te presenteren en aangezien corruptiebestrijding in het belang is van alle Surinaamse burgers, zal de gehele gemeenschap betrokken moeten worden bij de totstandkoming ervan door consultaties met academici, maatschappelijke organisaties en burgers. Teneinde een volledige participatie van de gemeenschap te verkrijgen, zal de creatie van een anti-corruptie plan ook ondersteund moeten worden door een bewustwordingscampagne waarin het belang van transparantie van beleid en de vrijheid van iedere burger om zich uit te spreken bij vermoeden van corruptieve handelingen door functionarissen, een centrale plaats moeten innemen.

Gedragscode
Een ander aspect van belang binnen het versterken van de politieke integriteit is de introductie van een gedragscode voor leden van de regering en de DNA. Een goed ontwikkelde gedragscode bestaande uit een aantal algemene ethische en integriteits standaarden kan garanderen dat ministers en assembleeleden beseffen en erkennen dat het bekleden van een openbaar ambt, ook inhoudt het cultiveren en behouden van het publieksvertrouwen.

Indien we het echt menen met de ontwikkeling van geheel Suriname voor allen die hier tot hun thuis rekenen, dan is het hoog tijd dat alle gezagsdragers en politici de minimum standaarden van transparantie en aansprakelijkheid in acht nemen en respecteren. Laten uw woorden ook uw daden zijn. Het is alle burgers hun recht en verplichting te eisen dat aan deze minimale voorwaarden van integriteit, transparantie en aansprakelijkheid wordt voldaan. Onze toekomst is op het spel!

Angelic Alihusain-del Castilho
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May