Koningin Beatrix kondigt naar verwachting aftreden aan
28 Jan 2013, 14:52
foto
Koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander


Koningin Beatrix van Nederland zal zo straks naar verwachting via een toespraak op radio en televisie bekendmaken dat ze afstand neemt van de troon, ten gunste van haar zoon, kroonprins Willem-Alexander (45). Bronnen rondom het Koninklijk Hof hebben dat bevestigd tegenover het persbureau ANP.

Lange tijd is er gespeculeerd over dit moment. De plotse bekendmaking van de toespraak vanavond om 19:00 u plaatselijke tijd door de Nederlandse Rijksvoorlichtingsdienst betekent voor veel Nederlanders dat de troonsafstand na ruim 32 jaar is aangebroken en haar zoon Willem-Alexander haar zal opvolgen.

De mogelijke aankondiging komt drie dagen voor de 75ste verjaardag van de koningin en komt bovendien in het jaar dat het Koninkrijk der Nederlanden 200 jaar bestaat. De verwachting is dat de troonswisseling op 30 april op Koninginnedag zal plaatsvinden.

Niet gemakkelijk
De toespraak die straks wordt uitgezonden, is eerder vandaag opgenomen. Meteen na de toespraak van Beatrix zal ook de Nederlandse premier Mark Rutte het volk toespreken. Eveneens de toespraak van Rutte is op voorhand opgenomen.

Beatrix is sinds 30 april 1980 koningin Nederland. Ze volgde toen haar moeder op, koningin Juliana. De laatste jaren zijn niet gemakkelijk geweest voor koningin Beatrix. In 2002 overleed haar man, Prins Claus. In 2009 reed Karst T. in op het publiek op Koninginnedag in Apeldoorn, daarbij kwamen acht mensen om het leven. Vorig jaar werd haar zoon Friso bedolven onder de sneeuw bij een lawine in het Oostenrijkse Lech. Hij ligt sindsdien in coma. (HLN.be)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May