'Voorlichters zijn geen journalistieke medewerkers'
27 Jan 2013, 17:00
foto
Ex-SVJ-voorzitter Rachel van der Kooye reikt een certificaat uit aan cursist Angelo Mijnals. (Foto: Edward Troon)


Rachel van der Kooye, journalist en docent aan de Academie voor Hoger Kunst en Cultuur Onderwijs vindt dat de overheid de functie van voorlichters correct moet benoemen. Bij de invoering van het Functie Informatie Systeem van de Overheid (Fiso) zijn voorlichters gebombardeerd tot 'journalistieke medewerkers'.

Van der Kooye, oud-voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ) zegt aan Starnieuws dat de overheid deze kwestie moet corrigeren. "Er werken geen journalisten bij de overheid. Zij zijn voorlichters en geen journalistieke medewerkers. Dit brengt verwarring. Een journalist is in dienst van de gemeenschap en niet van de regering", stelt Van der Kooye.

De ex-voorzitter is blij dat Wilfred Leeuwin, aan wie zij de hamer heeft overgedragen, tijdens de trainingsweek terstond vicepresident Robert Ameerali heeft gecorrigeerd. Ameerali zei dat journalisten in dienst zijn van de regering omdat ze de boodschap verder verspreiden. "Er is een groot verschil tussen een journalist en een voorlichter. Een journalist werkt onafhankelijk, terwijl een voorlichter de taal moet spreken van de werkgever", benadrukt Van der Kooye.

Tijdens de trainingsweek van de SVJ is een trainingssessie gewijd aan journalistiek en aanverwante beroepen. Diverse personen geven via de media informatie aan de samenleving. Het gaat om voorlichters, public relations officers, communicatiedeskundigen, programmamakers. Zij zijn geen journalisten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May