Regering-Venetiaan krijgt schuld voor chaos valutamarkt
09 Jun 2010, 10:00
foto


De beschuldigingen worden steeds luider en indringender. “Niemand anders dan de regering-Venetiaan is schuldig aan de chaos op de valutamarkt”, is een van de vele harde standpunten uit het bedrijfsleven, de vakbeweging maar ook uit de politiek. “Het is gewoon misdadig van de regering om niets te doen en alles op z’n beloop te laten, omdat ze de verkiezing heeft verloren”, zegt groothandelaar Edmund Kasimbeg. De gezamenlijke vakbeweging die dinsdag bijeen is gekomen wil zich niet al te hard uitdrukken in de media maar kan zich de passieve houding van de regering niet voorstellen. Deze week nog krijgt president Venetiaan een schrijven van de Ravaksur (Raad van Vakcentrales Suriname).

Verbaasd tot boos dat de regering sinds de verkiezingen niets van zich heeft laten horen, wijzen Kasimbeg en Rick Hilversum van Hilly’s Autobedrijf erop dat deze houding een misdaad is tegen de bevolking. Omdat in hun ogen elke prijsaanpassing als gevolg van de chaos op de valutamarkt voor rekening komt van de consument. De regering had allang moeten ingrijpen, dan had ze waarschijnlijk meer zetels gewonnen volgens Kasimbeg. “Maar wat je nu krijgt is dat bij elk percentage van de koersstijging ook de armoedegrens omhoog gaat.”

Hilversum en Kasimbeg vinden dat de regering nu wel moet ingrijpen omdat cambio’s en speculanten inmiddels vrij spel hebben op de zwarte markt. “Malafide handelaren slaan hun slag en tegelijkertijd is de weg vrij voor veel criminelen om miljoenen zwart geld wit te wassen.” Kasimbeg, die zelf actief is binnen de VHP, zegt dat op deze manier de huidige regering de toekomstige regering dwingt om in te grijpen.

Vice-president Ramdien Sardjoe heeft vorige week woensdag op de stoep van het Franklin Essed-gebouw de koersstijgingen toegeschreven aan de angst voor een toekomstige regering van de Mega Combinatie. Kasimbeg zegt dat rond elke verkiezing wordt gespeculeerd over het toekomstige regeerbeleid: “Maar dat ontslaat de vice-president en de rest van de regering niet van hun verplichting om te zorgen voor rust op de valutamarkt.”

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May