Brokopondo wil plek in 'goudovereenkomst'
27 Jan 2013, 00:00
foto


De gemeenschap uit het district Brokopondo heeft er niets op tegen dat de regering een vernieuwde deal sluit met de Canadese multinational Iamgold. Het is volgens hoofdkapitein Weinerman, en tal van andere vertegenwoordigers uit dit district een nationale zaak. Brokopondo benadrukt dat in de nieuwe overeenkomst moet worden opgenomen dat de positieve resultaten in het voordeel vallen van de plaatselijke gemeenschappen. De ervaring die Brokopondo heeft met de niet nagekomen afspraken in het transmigratie akkoord, mag niet worden herhaald.

Een vrij grote delegatie van het district bestaande uit de hoofdkapitein, district-, ressortraadsleden en de organisatie Makamboa is naar Paramaribo afgereisd om een gesprek te hebben met de parlementaire commissie die de goudovereenkomsten voorbereid voor openbare behandeling. Carl Breeveld van DOE, die lid is van deze commissie, zegt aan Starnieuws verrast te zijn met de coulante, beheerste, redelijke maar besliste en bewuste opstelling die de delegatie heeft getoond bij het gesprek met de commissie. “Eerlijk gezegd had ik in het begin gedacht dat zij erg moeilijk zouden doen, maar ik ben zeer verrast”, zegt de parlementariër, kort na het gesprek.

Werkgelegenheid jongeren
Brokopondo heeft naast de algemene eis van duidelijke afspraken die bij wet (in de overeenkomst) vastgelegd moeten worden, gevraagd dat hierin ook komt te staan dat er voldoende werkgelegenheid zal zijn voor jongeren in het district. Bij het gesprek zou zelfs zijn aangegeven dat een derde van de beschikbare arbeidsplaatsen bestemd moeten worden voor de jongeren van Brokopondo.

Onderhandelaar John Sew A Tjon zou dat enigszins hebben genuanceerd door aan te geven dat vooraf niet kan worden bepaald dat alle jongeren in de goudsector moeten of willen werken, maar dat een redelijk deel kan worden afgesproken.
De delegatie uit Brokopondo ziet graag dat bij de nieuwe deal met Iamgold, traditionele gebruiken zoals jagen, vissen, kostgronden open kappen mogelijk blijven. Er is op gewezen dat bij de ordening van de goudsector aan de bedrijven gevraagd is de gebieden nadat die zijn uitgemijnd, weer te dichten. Dit zal ook van de multinationals gevraagd moeten worden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May