President: Ontwikkeling is een integraal verschijnsel
19 Jan 2013, 14:30
foto
President Desi Bouterse houdt zijn 'keynote-speech' op de VHP-conferentie.


President Desi Bouterse stelt dat "ontwikkeling een integraal verschijnsel is waarbij uiteindelijk sociale doelstellingen geldend zijn. Sociale vooruitgang van mens en maatschappij, is het uiteindelijke doel van ontwikkeling. Daarbij zijn bestuurlijke vormgeving, economische inrichting en milieubescherming onmisbare middelen. De mens staat in deze opvatting centraal en dient de meest begunstigde van deze ontwikkeling te zijn. Het bestuurlijke systeem, de economische aanpak en de milieu-bescherming moeten dienstbaar zijn aan de noden en de behoeften van de mens – in ons geval: van de Surinaamse mens.

De president was vanmorgen de 'keynote-spreker' op de 'Vision 2030 conferentie' van de VHP. Bouterse behandelde de kernpunten die horen bij een lange-termijn-visie voor Suriname.

1) Het uiteindelijke doel van het ontwikkelingsproces tussen nu en 2030 is het vestigen van een volwaardige en succesvolle samenleving in Suriname die wordt gekenmerkt door een duurzaam sociaaleconomisch systeem, waarin menselijk welzijn op elk gebied het hoogste doel is en waarin alle groepen Surinamers zich in harmonie met elkaar, in sociaal, cultureel en economisch opzicht en anderszins, vrij en positief kunnen ontplooien.

2) Wat in de grondwet in de hoofdstukken één tot en met negen over de sociaal-maatschappelijke, economische en democratische staatsordening is opgenomen, dient krachtig te worden onderschreven.

3) De economische ontwikkeling moet altijd ten dienste staan van de mens en van haar maatschappelijke ontwikkeling.

4) Van een gezonde economische ontwikkeling is slechts sprake, als steeds zoveel mogelijk burgers door loonarbeid of zelfstandig ondernemen, kunnen bijdragen aan het Bruto Binnenlands Product en op die manier tevens in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.

5) De materiële basis voor economische ontwikkeling wordt in Suriname voornamelijk nog gevormd door de natuurlijke hulpbronnen, die het onvervreemdbaar eigendom zijn van het Surinaamse volk.

6) Economische ontwikkeling moet niet alleen worden gebaseerd op rationele ontginning van niet-hernieuwbare natuurlijke hulpbronnen, doch steeds meer op beheersbare inzet van de hernieuwbare hulpbronnen.

Maatschappelijk kader
Deze kernpunten zullen integraal opgehangen moeten worden aan een algemeen maatschappelijk kader, dat volgens de president de volgende punten moet omvatten:
1) Wij zullen een politiek-bestuurlijke orde moeten scheppen, waarin waarachtige democratie zal heersen, waarbij wezenlijke invloed op de politieke besluitvorming en controle op het politieke handelen op alle niveaus, aan ons volk zal zijn gegarandeerd.

2) Wij zullen een sociaaleconomische orde moeten scheppen, die onder controle van onze natie zal staan en die primair gericht zal zijn op de noden en de behoeften van onze eigen samenleving.

3) Wij zullen een sociale orde moeten scheppen die zal zijn gebaseerd op een hechte onderlinge solidariteit, op verdraagzaamheid en respect voor elkaar, een Orde die zal zijn gericht op sociale zelfstandigheid van ons volk.

4) Wij zullen een educatieve orde moeten scheppen, die gebaseerd zal zijn op waarachtige liefde voor ons land, die gericht zal zijn op de vrije ontwikkeling van de Surinaamse cultuur uit de schat aan culturele waarden en die de harmonie tussen de Surinaamse mens en zijn natuurlijke en sociale milieu zal bevorderen, maar die het ook mogelijk maakt dat ons land beschikt over goed opgeleide en goed gevormde burgers die maximaal kunnen putten uit de technologische mogelijkheden van nu en in de toekomst waardoor zij kunnen werken aan de realisatie van de idealen en ambities van ons volk – een onderwijssysteem dus, dat het mogelijk maakt dat ons land binnen de regio kwalitatief en technisch tot het beste behoort.

5) Wij zullen een duurzame samenleving moeten scheppen, waarbij Overheid en burgers zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheid voor het milieu en door de bescherming hiervan een collectieve daad van fundamentele betekenis moeten veiligstellen voor de instandhouding van het leven op aarde. "Hieraan gekoppeld wil ik benadrukken de noodzaak voor het veiligstellen van strategische reserves en het operationeel maken van het Spaar- en Stabilisatiefonds. Dit alles met het oog op een goede voorbereiding tegen eventuele gevolgen van klimaatsverandering en minder gunstige economische omstandigheden", zei de president op de conferentie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May