Simons maakt balans op DNA-werk over 2012
18 Jan 2013, 01:35
foto
Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons belegde vandaag een persconferentie over het jaarplan van het college. Zij wordt bijgestaan door griffier Marcia Burleson.


2012 is een goed jaar geweest voor De Nationale Assemblee als volgens voorzitter Jennifer Geerlings-Simons de balans wordt opgemaakt. Zowel het interne parlementair gebeuren als de bureauwerkzaamheden hebben ontwikkelingen meegemaakt waarvan Simons meent dat die nog nooit eerder hebben plaatsgevonden. De DNA-voorzitter presenteerde donderdag op een persconferentie enkele cijfers en besprak met journalisten verschillende onderwerpen over het parlementair gebeuren.

In 2012 zijn 67 huishoudelijke vergaderingen uitgeschreven, 62 hebben voortgang gevonden, bij twee was er geen quorum en één kon niet worden gehouden omdat de voorzitter in het ziekenhuis lag. Er zijn 69 openbare vergaderingen uitgeschreven waarvan 60 hebben plaatsgevonden. Bij één speelde het quorum probleem, in drie gevallen was het college niet goed voorbereid om te vergaderen, terwijl een bijeenkomst door het overlijden van een traditionele gezagsdrager niet kon worden gehouden; enkele vergaderingen moesten opnieuw worden uitgeschreven. In dat jaar heeft het parlement 112 departementale commissievergaderingen uitgeschreven. Hiervan zijn 25 niet doorgegaan vanwege quorum.

Quorum-probleem
Over het algemeen vindt Simons het quorum-probleem wel zorgwekkend. Zij is echter van mening dat het huishoudelijk reglement over het verlenen van quorum geen ruimte laat voor meer dan één uitleg. “Het is de oppositie die daar een politiek probleem van maakt”, zegt zij. Zij leest de aanwezige journalisten de artikelen hierover voor en zegt dat het de wet is en dat zij zich daaraan zal houden. Overigens is dit principe niet onder haar bewind doorgevoerd maar tijdens het Nieuw Front. “Die wet zegt dat wanneer 26 personen de presentielijst hebben getekend ik een aanvang mag maken met de vergadering.

Ook over de spreektijd waarover de Nieuw Front oppositie vaker klaagt, als zou Simons haar daarin beperken, zegt de voorzitter dat het ook een afspraak is die gemaakt is tijdens de Nieuw Front-periode. Volgens haar wordt er oneigenlijk gebruik gemaakt van spreektijden, waarbij er veel herhalingen zijn. Als belangrijkste oorzaak hiervoor noemt zij het gebrek aan goede commissievergaderingen waar onderwerpen diepgaand voorbereid kunnen worden. Dat heeft dan weer te maken met het gebrek aan vergaderruimten voor commissies.

Beter contact met publiek
Simons zegt dat er veel versterking is gekomen om zowel commissievergaderingen als het interne bureauwerk van het personeel efficiënter te laten plaatsvinden. Dit heeft vruchten afgeworpen. Hetzelfde geldt voor de trainingen en discussiedagen die zijn gehouden voor de parlementariërs. Het jaar 2013 zal gericht zijn op een betere communicatie met het publiek. De nu al ingezette programma’s via de media, de onlangs ingevoerde livestreaming en andere middelen zullen worden gebruikt om de gemeenschap veel beter in contact te brengen met de volksvertegenwoordiging.

Dit jaar zal ook een aanvang worden gemaakt met de bouw van het nieuwe assembleegebouw. De voorbereiding hiervoor is haast afgerond en er is geld voor vrijgemaakt. Wat de locatie betreft, zegt Simons dat gekozen kan worden voor het oud assemblee terrein aan de Henck Arronstraat maar ook zou op de plek waar nu de vergaderingen gehouden worden een nieuw gebouw kunnen worden opgezet.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May