Schooltuinenproject moet interesse jeugd opwekken
16 Jan 2013, 02:00
foto
Een leerling van de OS Commissaris Simonspolder bezig een peperplantje water te geven. (Foto: Raoul Lith)


Het schooltuinenproject dat door het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) op diverse basisscholen wordt uitgevoerd, moet de jeugd interesseren voor het planten van gewassen. De interesse van de jeugd voor landbouw neemt af en het ministerie wil hier verandering in brengen, zegt coördinator Agrarische Voorlichting van LVV, Prem Binda, aan Starnieuws.

Het project is in november van het afgelopen jaar gestart. Rayshri Garib, leerkracht van de vierde klas van de OS Commissaris Simonspolder, vindt de schooltuin een goed idee. Dinsdag was haar school aan de beurt. “De kinderen, 36 leerlingen, zijn enthousiast. Ook sluit dit praktische gedeelte aan bij de leerstof van het vak Natuuronderwijs. Daar leren zij ook over het planten en over de bodemgesteldheid”, deelt Garib mee. Zij vertelt dat de oogst later voor een deel verkocht zal worden om de tuin uit te kunnen breiden en om de kosten te kunnen dekken. Haar school heeft peper, tomaat, tayerblad en antroewa geplant.

Op alle scholen een tuin
Rayonleider LVV Domburg, Asha Jagernath, deelt mee dat de kinderen van de vierde en vijfde klas van de basisscholen betrokken worden bij het project. Zij heeft nu twaalf basisscholen onder haar hoede: vier op Domburg, vier te Nieuwe Grond en vier te Houttuin. “De leerlingen leren hoe zij bedden plantklaar moeten maken, hoe zij moeten zaaien (direct of indirect), hoe de overplantmethode plaatsvindt, hoe ziektes en plagen bestreden moeten worden en over de bemesting. Ik heb gemerkt dat de leerlingen erg enthousiast zijn”, benadrukt Jagernath.

Een deel van de oogst zal onder de leerlingen verdeeld worden en het resterend gedeelte zal verkocht worden om het project draaiende te houden. Het plantmateriaal komt grotendeels van LVV en ook de private sector levert een bijdrage. Het ligt in de bedoeling om op alle basisscholen een schooltuin aan te leggen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May