Lance Armstrong geeft doping toe
15 Jan 2013, 08:36
foto
Lance Armstrong zou naar verluid een terugkeer naar zijn sportcarrière overwegen. (Foto: Reuters)


Lance Armstrong heeft zijn dopinggebruik bekend. Hij zou dat hebben gedaan tijdens de opnamen van een tv-interview met Oprah. Het interview wordt donderdag uitgezonden, melden Amerikaanse media.

Het Amerikaanse Anti-Doping Agentschap (Usada) heeft Armstrong vorig jaar beschuldigd van wat hij noemde ‘het meest geavanceerde, geprofessionaliseerde en succesvolle doping programma’ dat de sport ooit had gezien.

De 41-jarige Armstrong heeft tot nu toe publiekelijk volgehouden dat hij onschuldig is. Hij is naar verluidt bezig te bekijken om te getuigen tegen sport functionarissen.

Niet het brein
Niet genoemde bronnen die bekend zijn met het interview van Armstrong met de Amerikaanse tv-persoonlijkheid Oprah Winfrey, dat maandag is opgenomen, zeiden tegen Amerikaanse kranten waaronder de New York Times, USA Today en het persbureau Associated Press (AP) dat Armstrong tijdens het gesprek de doping heeft toegegeven.

Maar volgens de bronnen van The New York Times heeft de in ongenade gevallen wielrenner ontkend dat hij het brein was van het doping programma.
De vermeende bekentenis werd enkele uren gedaan nadat Armstrong zijn excuses had aangeboden aan medewerkers van de Livestrong Foundation. Een volledige schuldbekentenis bleef daarbij uit.

Helemaal eerlijk zijn
Betsy Andreu, de vrouw van Armstrong’s voormalige teamgenoot Frankie Andreu, was een van de eersten die Armstrong in het openbaar beschuldigde van doping. Ze vertelde het persbureau AP dat de bekentenis van Armstrong "erg emotioneel en erg verdrietig" was. Ze raakte overstuur en zweeg toen haar om commentaar werd gevraagd, meldt AP.

"Hij was één van de beste vrienden van mijn man en omdat hij niet wilde meedoen met de doping, werd hij aan de kant gezet," zei ze. "Lance kan een positieve invloed hebben als hij de waarheid vertelt over alles. Hij moet helemaal eerlijk zijn."

Juridische betekenis
Armstrong werd ontdaan van zijn zeven Tour de France-titels, verloor het grootste deel van zijn sponsoring en werd gedwongen om Livestrong te verlaten na het vernietigend Usada-rapport.

Toegeven aan doping zou een eerste stap zijn in een poging zijn levenslange verbanning te beperken van de competitie. Maar het zou juridische kwesties doen toenemen en meer reacties losmaken van de wielersportwereld en de kankergemeenschap.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May